muti a recepted... megsütöm.

kisült a kalácsom

Bátai kakaós kalács

2016. december 08. - mdeszi

Történt ugyanis, hogy a nyáron a gyerekek a nagyszülőknél kényeztetődtek 2 teljes hétig. Beiktattak hát egy rokonlátogatást, ahonnan a fiam úgy jött haza, hogy az ott kapott kalácsról ódákat zengett. Nem rossz evő a gyerek, nem azért. ;) De mégis kiváncsivá tett, mi az, ami egy gyereknél ennyire betalál.

Elkértem a receptet, megsütöttem és már tudtam, jogos volt a lelkesedés. :)

Ebből a mennyiségből két kalácsot lehet sütni. (Egy sosem elég jelszóval!)

Ami megmarad, másnap meg lehet enni uzsonnára, tejjel, kakaóval. Be lehet csomagolni magunknak a munkahelyre egy kis nasi gyanánt, a gyerekeknek a sulis tízórai mellé bónuszként.

Hozzávalók:

60 dkg liszt

5 dkg élesztő

3 evőkanál cukor

3 dl tej

3 tojás + 1 tojássárgája

4 evőkanál olaj

pici só

Hagyományos kelt tésztát készítünk a fenti hozzávalókból, annyi különbséggel, hogy a felvert tojásfehérje habot is belekeverjük.

Először tehát a langyos tejben morzsold el az élesztőt és tedd hozzá a cukrot, hogy segítsen neki felhabosodni. Ezt kicsit tedd félre, amíg a többi alapanyagot összekevered.

Egy nagy edényben össze kell keverni a lisztet, 3 tojássárgájával, az olajjal, pici sóval.

A tojásfehérjét verd kemény habbá.

Az élesztős tejet öntsd a lisztes keverékhez és kezdjél el tésztát dagasztani. Apránként jöhet bele a tojásfehérje hab is. Dagassz belőle tésztát.  (nekem itt is túl lágynak bizonyult a tészta, tettem bele még egy kevés lisztet)

Letakarva pihenjen a tészta fél-1 órát. dsc_0674.JPG

Addig elkészítjük a tölteléket. Ezek kellenek hozzá:

25 dkg puha vaj

20 dkg porcukor

2 csomag vaníliás cukor

3-4 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Ezekkel csak annyi a dolgunk, hogy habosra keverjük őket.

A kelesztési idő leteltével, borítsd ki a tésztát egy lisztezett deszkára és miután kicsit átgyúrtad, oszd 6 egyenlő cipóra.

Minden cipót nyújts ki téglalap-alakúra és arányosan oszd el és kend el rajtuk a tölteléket. A hosszabbik oldalánál fogva fel kell a téglalapokat sodorni. Tehát 6 db hosszú, töltött rudat kapsz.

Hármat-hármat szépen összefonunk és így megkaptuk a 2 db kalácsunkat. Ügyeskedd őket át egy vajazott/zsírozott tepsibe/sütőtálba és hagyd őket fél óráig még pihenni. (Lehet akár őzgerinc-formában is sütni, ha azt szeretnéd, hogy határozottabb formát kapjon az alja.)

A pihenőidő vége felé kapcsold be a sütőt, hadd melegedjen be 200 fokra.

Mielőtt betennéd a kalácsokat a sütőbe, a tetejüket meg kell még kenni tojássárgájával.

Ezen a ponton már csak a sütés van hátra. 60 perc.

dsc_0678.JPGÉn kb félidőben egy alufóliát borítottam rá mert úgy éreztem a teteje megég.dsc_0685.JPG

Egy szabad szombat vagy vasárnap délután, ahogy a friss kalács illata belengi a lakást. Mmmmm. Isteni!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kisultakalacsom.blog.hu/api/trackback/id/tr9812030421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.