muti a recepted... megsütöm.

kisült a kalácsom

csokoládés kalács

2017. április 03. - mdeszi

Ezennel megkezdem a húsvéti készülődést a posztok terén is.

Hihetetlen. Nemrég még a mézeskalácsot és a zserbót sütöttük észveszejtve most meg már áprilist írunk, csicseregnek a madarak, megvolt az óraátállítás, elpakoltuk a téli csizmákat, kabátokat... előkerültek a napszemüvegek (!).

Végre elkezdődött az évnek az a szakasza, amit nem csak valahogy túlélni szeretnék de minden percét ezerszeresen megélni, minden illatát beszippantani, minden fényét magamba zárni.

Az már csak hab a tortán (milyen találó!), hogy jön a húsvét és megint lesz alkalom finomakat sütni. :)

Most egy csokis-kakaós kalácsot mutatok nektek, amit pontosan 3 évvel ezelőtt sütöttem először. Épp húsvétkor.

Azért jó mert mindjárt 2 kalácsod lesz és az egyiket oda is lehet ajándékozni szülőknek, nagyszülőknek, anyósnak, tesónak, stb. De csak az egyiket! ;)

1 éjszakát kel, erre figyelj!

dsc_0206.JPG

Hozzávalók:

55 dkg liszt

10 dkg cukor

2 evőkanál szárított élesztő

1 teáskanál só

1 citrom v narancs héja

1,2 dl hideg víz

15 dkg puha vaj + majd még egy kevés a kenéshez

Keverd össze egy nagy tálban (dagasztótálban) a lisztet, cukrot, élesztőt, sót, citromhéjat (narancshéj), a 3 tojást és a vizet. (Mindjárt dolgozhatsz dagasztókarral, így aztán nem koszolsz más eszközt.)

Fokozatosan mehet hozzá a puha vaj. Aztán az egész tésztát még vagy 6-8 percig keverd a dagasztókarokkal.

Ha már szépen összeáll, formázz belőle egy bucit és tedd bele egy kiolajozott lefedhető tálba. Egy egész éjszakára tedd a hűtőbe fedéllel a tetején.

Másnap a töltelékkel kezdünk.

A töltelék hozzávalói:

15 dkg étcsoki

12 dkg vaj

5 dkg porcukor

3 dkg cukrozatlan kakaópor

1 teáskanál só

10 dkg dió, durvára vágva

Vízgőz fölött olvaszd fel a csokit és a vajat.

Egy tálkában keverd össze a porcukrot, a kakaót és a sót. Öntsd bele a csokis vajat és keverd el benne a durvára vágott diót.

Tedd hűtőbe, hogy egy kicsit visszadermedjen. (Nem kell neki sok szerintem, mert akkor meg már nem lesz kenhető állagú. Tényleg csak annyi, hogy ne legyen forró és túl folyós.)

A tésztát közben vedd ki a hűtőből és borítsd egy lisztezett deszkára. Vágd két egyenlő részre.

Az egyik tésztabucit nyújtsd ki egy kb 40x30-as téglalappá. Meg kell kenni a tölteléked felével.

Hosszában, úgy mint egy bejglit, tekerd fel. Az így kapott rudat hosszában egy éles késsel most vágd ketté. A két "csápot" most fondd össze. (nem a fonás a jó szó, mert ahhoz min. 3 szárnak kellene lenni. de nem jut eszembe jobb.)

Óvatosan emeld át a kalácsodat egy kivajazott sütőformába. (És akkor még egyszer, újra. Jöhet a másik tészta-buci.)

Mivel 2 kalácsunk lesz én együtt sütöttem őket egy közepes sütőformában. Egymás mellett.

Ha külön szeretnéd vagy azt szereted, ha határozott formája van a kalácsnak, süsd őzgerincformában.

Még mindig nem sütünk. Most még 1 órát pihentesd a kalácsokat egy konyharuha alatt.

A kelesztési idő vége felé kapcsold be a sütőt 190 fokra.

30 perc a sütési idő.

Közben csinálj egy szirupot. Kell majd hozzá 25 dkg cukor és 1,5 dl víz. Ezeket csak össze kell forralni és langyosra hűteni.

Amikor a kalács megsült, még forrón locsold meg a tetejét a sziruppal.

Kaptam érte egy felfelé fordított hüvelykujjat a kölyköktől. Asszem az jót jelent! :)

 

 

A receptet a Chili&Vanília blogon találtam.

A bejegyzés trackback címe:

https://kisultakalacsom.blog.hu/api/trackback/id/tr2712398781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.