muti a recepted... megsütöm.

kisült a kalácsom

olajbogyós/szárított paradicsomos kiflik

2018. február 04. - mdeszi

esik a hó. hideg van.

most jövünk a helyi farsangi mulatságról.

ti hogy vagytok a farsanggal?! szeretitek? én megmondom őszintén nem nagyon. de ezt itt egyszerűen lehetetlen kikerülni. a farsang vagy karnevál az év egyik legfontosabb időszaka/eseménye. mindenki farsangi lázban ég, kosztümök mindenhol, farsangi bálok felnőtteknek, gyerekeknek.

így hát ez a vasárnap estém a kipurcanásról szól és ha már így alakult, gondoltam bepötyögöm a legutóbbi receptet.

ez amolyan "semmi felhajtás" recept, nem alkalomra készül, csak úgy magunknak, uzsonnára, késői reggelire. esetleg ha a barátokat áthívtátok egy kis falatozásra. (kolbászkarikák, sajtok, kőrözött, fűszeres vajak, szalámik, koktélparadicsom...)

nézz rá a receptre. nem nehéz, viszont előző nap kell bekeverni, úgyhogy ezt vedd figyelembe!

img-20180204-wa0008.jpg

hozzávalók a tésztához:

1 dl tej

5 dkg vaj

2,5 dl víz

1 tasak szárított élesztő

1 kávéskanál cukor

fél kiló liszt

1 evőkanál só

bors

először összekeverjük a tésztát. a tejet és a vajat ehhez össze kell olvasztani egy kis lábosban. ha megvan, vedd le a tűzről és öntsd hozzá a vizet.

ebből a keverékből most önts át egy keveset egy kis tálkába (kb 4-5 evőkanálnyit) és keverd bele a cukrot és az élesztőt. tedd félre, amíg az élesztő felhabosodik.

a lisztet tedd be kicsit a mikróba és menjen egy pár kört.

tedd a langyos lisztet egy nagy keverőtálba, add hozzá a sót és borsozd is meg. most jöhet hozzá a felhabosodott élesztő és a többi vajas keverék.

keverd össze a tészta hozzávalóit. először lehet mondjuk fakanállal aztán később dagasztókaros robotgéppel dagaszd, amíg szépen el nem válik a tál falától.

egy vékonyan kiolajozott tálba tedd bele, teríts rá konyharuhát és tedd a hűtőbe 1 egész éjszakára!

ugyanekkor, tehát a mínusz egyedik napon előkészítjük a vajat is.

az eredeti recept csak olajbogyós volt de mi nagyon szeretjük a szárított paradicsomot is, úgyhogy gondoltam az egyik felét paradicsomosra csinálom. ha te nem szereted, akkor maradjon olajbogyós a teljes mennyiség.

tehát a töltelék hozzávalói:

2-3 gerezd zúzott fokhagyma

10 dkg olajbogyó finomra vágva (ha engem követsz, akkor feleannyi és ugyanannyi paradicsom finomra vágva)

15 dkg puha vaj (ez, hogy őszinte legyek sztem egy kicsit sok. nekem volt egy olyan érzésem, hogy kb 10 dkg is bőven elég lett volna.)

az elkészítés csak annyi, hogy össze kell keverni a vajat a fokhagymával ill az olajbogyóval. (paradicsommal)

ezt a vajdarabot tekerd bele szorosan egy fóliadarabba és tedd a hűtőbe a tésztád mellé. mára ennyi.

most tehát itt vagyunk az elkészítés napján...

készíts magad mellé egy tepsit és béleld ki sütőpapírral.

vedd ki a hűtőből a tésztát, gyúrd egy kicsit át majd egy lisztezett deszkán nyújtsd ki kör alakúvá.

most vedd ki a vajat is és csomagold ki. most igazából rá kellene reszelni a vajat a tészta tetejére, hogy mindenhol érje és pici darabokban ráhulljon a vaj a tésztakörünkre. (megjegyzés: ez nekem nem igazán sikerült. hiába volt a vaj dermedt, nem ment túl jól a reszelés. mondjuk nyilván nincs tétje, valahogy ráreszeled és utána majd úgyis felcsavarod a kiflit. nem látszik. de mondjuk úgy, mint egy sajtot nem tudtam egyenletesen reszelni.)

ezután egy derelyevágóval vágd fel a kört 12 cikkre. ezeket kell most feltekerned, a szélesebb oldaluknál kezdve.

helyezd a tepsibe a kifliket nem túl szorosan egymás mellé.

a kiflik tetejére kell még:

1 tojás

1 evőkanál víz

1 csipet só

keverd össze a fenti 3 hozzávalót és kend meg vele a kiflik tetejét.

most hagyd őket egy kicsit kelni, mondjuk 15 percig. a kelési idő lejárta felé kapcsold be a sütőt 200 fokra.

most tedd be a tepsit és süsd 25-30 percig.

img-20180204-wa0005.jpg

ha nem fért rá egy tepsire, akkor nyilván vár még rád egy második menet is.

nagyon finom puhák, omlósak, szaftosak a sok vajtól. másnap csodálatos tízórai készülhet belőle, ha marad persze.

jó falatozást! sziasztok!

a vasárnapi ejtőzéshez egy zenét ajánlok most, ami nekem jelenleg a kedvencem. hallgasd meg, és győződj meg róla, hogy igen, németül is lehet énekelni... ;)

 

 puszi

 a recept egy régi Stahl magazinból származik.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kisultakalacsom.blog.hu/api/trackback/id/tr9413633286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.