muti a recepted... megsütöm.

kisült a kalácsom

flódni

2018. december 19. - mdeszi

Ezzel a recepttel már nagyon-nagyon régen szemeztem, mert csupa olyan dolog van benne, amit szeretek. Mák, dió, alma, szilvalekvár. Rossz nem lehet -gondoltam.

Úgyhogy az első receptek közt volt, amiket felírtam erre a decemberi ámokfutásomra, azaz, hogy ilyen sok sütit teszek közzé. Be kell vallanom, sokszor megbántam és nemrég az is elhangzott, hogy "ilyet többet nem csinálok". Zűrös, mozgalmas időszak ez az idei december nálunk, úgyhogy nem volt könnyű dolgom. Plusz, volt 2 elhibázott kísérlet, amit nem tudtam felrakni. Az egyik a sajtos rúd, amit fotó nélkül elfogyott, a másik meg a hókifli, ami ugyan finom lett, de nem túl szép alakot öltött. Kecses, vékony kiflik helyett egy csöppet szétterült, duci, kiflire csupán hajazó alakok sültek ki. Halál ciki, de nem tudtam megosztani...

Ez a flódni az utolsó-előtti recept, amit idén megosztok. Remélem, hogy tetszett nektek, amiket sütöttem és egy kicsit talán sikerült fejlődnöm is. Ahogy korábban is írtam, itt a sütés már kevés. Ha nem jó pl. a kép, az egész nem ér feleannyit sem. Szerintetek? 

Ha most nem is készítitek el a sütiket, jó lesz ez a gyűjtemény még jövőre is... Lehet majd itt böngészni. Elértem ugyanis a mágikus 50 bejegyzésszámot.

Egy tehát még van a tarsolyomban, ahhoz egy "mese" is társul majd és utána egy hosszabb szünet következik. Sütési szabira, de legalábbis posztolási szabira megyek. 

De ne szaladjunk ennyire előre, nézzétek meg a flódnit. Érdemes. Már a tésztában is bor van. mmmmmmmm! Micsoda ötlet! :)

Hozzávalók:

A tésztához: 20181219_124444-01.jpeg

50 dkg liszt

20 dkg vaj

7,5 dkg porcukor

2 tojássárgája

csipet só

13 dkg fehérbor

A máktölteklékhez:

20 dkg darált mák

1,25 dl vörösbor

1,25 dkg cukor

1,5 dkg méz

2,5 dkg mazsola

citromhéj (1 citrom)

1 vaníliarúd

A diótöltelékhez:

20 dkg darált dió

1,25 dl fehérbor

12,5 dkg cukor

1,5 dkg méz

citromhéj (1 citrom)

1 narancs reszelt héja

1 vaníliarúd (én csaltam és összesen csak 1 vaníliarudat használtam a két töltelékhez)

Az almatöltelékhez:

80 dkg reszelt alma

2 evőkanál cukor

2 evőkanál méz

csipet fahéj

 

kb 50 dkg szilvalekvár

1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

Fontos, hogy ezzel a sütivel is előre kell dolgozni mert 1 éjszakát állnia kell a tésztának a hűtőben. 

Először elmorzsoljuk a lisztet a hideg vajjal, majd beletesszük a porcukrot, a sót és a tojássárgáját. Összegyúrjuk és fokozatosan adagoljuk hozzá a bort. Ha összeállt a tészta, akkor 5 részre osztjuk és mindegyiket kinyújtjuk akkorára, amekkora a tepsink. Ha megvannak a lapok, sütőpapírral elválasztva tegyük őket be a hűtőbe és pihentessük 1 éjszakán át. 

A dió- és máktöltelékkel szintén lehet előre dolgozni.

Ezek nagyon egyszerűek. Csak össze kell keverni a mákot a citromhéjjal, az összevágott mazsolával és a vaníliarúd kikapart belsejével. Majd kell hozzá készíteni egy szirupot, ami abból áll, hogy a bort felforraljuk a mézzel és a cukorral. Ezt a szirupot ráöntjük a mákos keverékre és összekeverjük. (ha túl sűrű lenne, pár csepp borral segíthetsz rajta) 

A diótöltelék ugyan így készül, tehát szirupot főzünk a borból, mézből és a cukorból és hozzáöntjük a dió, citrom- és narancshéj keverékét.

Az almás tölteléket frissen készítjük. Na ez sem egy komoly történet. A reszelt almához 2 evőkanál cukrot adunk, aztán ha kiengedte a levét, kinyomkodjuk. Jön még hozzá 2 evőkanál méz és egy kevés fahéj.

Ez a süti azért nagyon jó szerintem mert nem kell a lapokat egyesével megsütni, hanem csak betöltjük őket a töltelékkel és mehet a sütőbe.

Összeállítás előtt kapcsold be a sütőt 150 fokra.

Az összeállítás pedig így nézki: Sütőpapíros tepsibe fektetjük az első lapot. Megszurkáljuk villával. Erre rákenjük a máktölteléket. Erre jön a második lap. Szurkálás. Ide jön az alma. Harmadik lap, megszurkálva. Diótöltelék. Negyedik lap, megszurkálva. Az utolsó réteg a szilvalekvár lesz. Erre már csak a befejező, ötödik lapot kell ráteríteni. Ezt se felejtsük el megszurkálni. Lekenjük a felvert tojással és 2-2,5 órát sütjük. (nem tévedés)

A felszeleteléssel várni kell, amíg kihűl de egy több napos ünnep sem fog ki rajta, mert napok múlva is finom.

Az ötletet Borbás Marcsi adta.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kisultakalacsom.blog.hu/api/trackback/id/tr2514472222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.