muti a recepted... megsütöm.

kisült a kalácsom

csíkos kakaós kalács

2019. április 20. - mdeszi

Nem szaporítom a szót. 

Tegnap sütöttem ezt a kakaós kalácsot, a blogra.

Ma sütöttem 2 jeruzsálemi kakaós kalácsot a szomszédoknak, a jó-szomszédi viszony megerősítése céljából.

Sütöttem még egy foszlós húsvéti kalácsot, magunknak.

És a munkahelyemen volt ma egy rendezvény, ahova diós-meggyes piskótát sütöttem (alias finom meggyes)

Kipurcantam. :)

A kakaós kalács receptját itt most megosztom, remélem tetszeni fog. Nálunk sitty-sutty elfogyott.

Hozzávalók: 20190419_183135-01.jpeg

70 ml tej

4 evőkanál porcukor

1 csomag stárított élesztő

400g liszt

1 csomag vaníliáscukor

1/2 kávéskanál só

1/2 citrom reszelt héja

150 g natúr joghurt

1 tojás (+1 tojás a kenéshez)

50 g puha vaj

esetleg mazsola

A kakaós tésztához még:

2-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor

1-2 evőkanál tej

Elkészítés:

Langyosítsuk meg a tejet egy kis lábosban, keverjünk el benne 1 teáskanál cukrot, szórjuk bele az élesztőt majd a végén szórjunk rá egy kis lisztet a tetejére. Tegyük félre és hagyjuk felfutni.

Mérjük ki a lisztet egy nagyobb tálba. Jöhet bele a cukor, a vaníliás cukor, a citromhéj és a só.

Ha felfutott az élesztő, üssünk bele egy tojást, keverjük el és öntsük hozzá a liszthez.

Dagasszuk szép fényesre. A dagasztás felénél kezdjük hozzá adagolni  a puha vajat. (kisebb adagokban)

Most fogjuk kétfelé osztani a tésztát. Először is keverjük el a kakaót 2 evőkanál langyos tejben, majd ha elkeveredett, keverjük bele az egyik tésztarészbe. Jó sokáig hagyjuk kelni a tésztabucikat, 1,5 óra kell nekik.

Ha megkeltek, kettévágjuk őket és egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra. Egy világos tésztára ráteszünk egy kakaósat és a hosszabbik oldalánál feltekerjük. Ezt a másik pár tésztával is megismételjük, majd a végén a két tésztarudat összecsavarjuk, "összefonjuk".

Kivajazott, kilisztezett formában (én őzgerinc formában sütöttem) 40 percig kelesztjük. Ha a 40 perc letelt, le kell kenni tojással, majd újabb 15 perc pihenő következik és a végén még egy kenés. Az utolsó 15 perces pihenő megkezdése előtt bekapcsoljuk a sütőt, hogy a kelesztés végére még bemelegedjen. 180 fokra.

30-35 percig sül a kalács.

Elvileg rácson hűl ki, gyakorlatilag nem bírja ki az ember, hogy bele ne szeljen legalább egyszer.

Gyönyörű, csíkos kalács, ami szemetekre, lelketekre, gyomrotokra is garantáltan pozitív hatással lesz!

20190419_184041-01.jpeg

Jó étvágyat!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kisultakalacsom.blog.hu/api/trackback/id/tr3714777138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.