Így az ünnepek előtt szerintem egy új (jó) recept úgy kell az embernek, mint egy falat kenyér.
Hogy lehessen kicsit változtatni.
Hogy lehessen kicsit villogni. ;)
Hogy lehessen új ízeket felfedezni.
A mai recepttel ha nem is villogni de a "milyen sósat süssek?" című fejezetet gyorsan lezárni lehet.
És nem kell a cukiból pogácsát hozni, mert az olyan uncsi!
Nagyon-nagyon egyszerű! Kezdőknek is!
Próbáljátok ki, megéri. Én, mióta megvan a recept, sósnak mindig ezt használom. Dobozban sokáig eláll, de ezt csak hírből tudom, mert sokáig nálunk még soha nem kellett "elállnia".
Hozzávalók:
500 g liszt
500 g vaj
500 g túró (én zsírosat szoktam használni)
1 evőkanál só
tojás a kenéshez
sajt, szezámmag vagy xyz a szóráshoz (xyz helyére tetszés szerint ér "bármit" behelyettesíteni)
Annyira kell csak figyelned, hogy a tésztát a sütés előtti nap kell összekeverni. 1 éjszakát pihen a hűtőben.
Az összekeverés csak annyiból áll, hogy a vajat és a lisztet összedolgozod, hozzáteszed a túrót és a sót is. Ruganyos tésztát fogsz kapni, olyat, mint a gyurma.
Fóliába csomagolva mehet is a hűtőbe.
Ebből a mennyiségből kb 4 tepsi sütemény jön ki. Ezért mikor másnap előveszem a tésztát és egy lisztezett deszkára borítom én 4 egyforma darabra szoktam vágni.
Kapcsold be a sütőt 180 fokra.
Egyenként nyújtsd ki ezt a 4 cipót kb 2 mm vastagra és kend meg kissé felvert tojással.
Derelyevágóval (jaj, de szeretnék. addig is marad a kés!) vágd falatnyi darabokra a tésztát és tedd a darabkákat sütőpapíros tepsibe. Tehát 1 cipó felvagdosva kb rá kellene, hogy férjen egy tepsire. (nekem nem mindig sikerül ;) )
Ötlet: Ha nem szeretnél a falatnyi darabkák vagdosásával pepecselni szerintem simán lehet hosszúkás rudakat is vágni. Úgy gyorsabban megvagy vele. Én még nem próbáltam, de legközelebb tesztelem.
Így mikor már a darabkák a tepsin vannak, szórd meg őket szezámmaggal, sajttal. Ki, hogy szereti.
Berakod a sütőbe és kb 20 percig sütöd.
Amíg sül, elkészíted a következő tepsit. És így tovább.
Kész. Mondtam, hogy szuper-egyszerű.
És egyet mondok: csak úgy eteti magát. Nem lehet abbahagyni! :)