A pitéktől mindig olyan idillikus érzésem támad. Amerikai filmek jutnak róla eszembe, amik a 20. század elején játszódnak, vidéken. Anyuka kihozza a tornácra a frissen kisült pitét és a sok gyerek mind odagyűlik, hogy azon melegében be is falják az egészet.
Ezer és ezer féle változata létezik de őszintén szólva most nem is annyira az íze izgatott. Akartam egy szép pitét sütni. Olyan rácsosat. Szép-rácsosat.
Íznek pedig mákosat választottam meggyel.
A tészta hozzávalói:
50 dkg liszt
15 dkg zsír
1 cs. sütőpor
14 dkg porcukor
2 tojássárgája
2 evőkanál tejföl
+1 tojás a kenéshez
Először természetesen a tésztát készítjük el! A lisztet szitáld bele egy tálba. Jöhet hozzá a porcukor és a sütőpor. A zsírt gyors mozdulatokkal morzsold el benne. Jöhetnek bele a tojássárgák és a tejföl.
Ha a tészta összeállt, fóliába csomagolva tedd 1 órára a hűtőbe.
Időközben elkészítjük a tölteléket.
A meggyes töltelékhez:
1 kg meggy kimagozva
1 mokkáskanál fahéj
3-4 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
A kimagozott meggyet le kell csöpögtetni, ki is nyomkodhatod. A levére is szükség lesz, mégpedig 3 dl-re belőle. (Ha nincs ennyi, pótold ki vízzel.)
Egy kisebb lábosban keverd el a 3 dl meggylében a vaníliás pudingport. Melegítsd addig a tűzhelyen, amíg be nem sűrűsödik. Ha ez megvan, vedd le a tűzről és keverd bele a cukrot és a fahéjat. A végén pedig a meggyet is.
Amíg kihűl elkészítjük a mákos tölteléket.
Mákos töltelék:
20 dkg őrölt mák
10 dkg cukor
1 citrom héja
1 alma
2 evőkanál étkezési keményítő (grízzel lehet helyettesíteni, ha nincs otthon)
2 tojás fehérje
Keverd össze a mákot, a keményítőt és a cukor felét. Reszeld bele a citrom héját és a reszelő kis lyukán az almát. A 2 tojásfehérjét a maradék cukorral keményre kell verni és óvatosan a mákba forgatni.
Most tehát mindennel megvagyunk. Már csak össze kell állítani a süteményt.
Kapcsold be a sütőt 180 fokra.
A tésztát vedd ki a hűtőből és oszd ketté 2/3-1/3 részben. A piteformát zsírozd és lisztezd ki. (hacsak nem szilikonformában sütsz.) A 2/3-os részt nyújtsd ki és óvatosan emeld át a piteformába. Nyomkodd bele a tésztát a mélyedésekbe. Kanalazd bele a máktölteléket és simítsd el. Erre jön a pudingos meggy.
A maradék tésztából pedig elkészítheted a rácsokat. Nyújtsd ki és derelyevágóval vágj tetszőleges szélességű csíkokat belőle.
Az, hogy mennyire szofisztikált a rácsod, rajtad múlik. Ha nincs kedved sokat pepecselni vele akkor csak egyszerűen rakosgasd rá a tészta-csíkokat először egyik irányba majd a másikban. Így az egyik irányba néző csíkok mind alul lesznek a többi pedig mind felül. (A süti ízén nem változtat! ;) )
Ha van kedved egy kicsit nehezíteni rajta, akkor először rakd rá egy irányba a csíkokat. Minden második csíkot fel kell most hajtani a forma feléig és odahelyezni egy csíkot a többire merőlegesen. A fölhajtott csíkokat visszahajtani és most azok következnek, amik az előbb lent maradtak. És így tovább. Ezt marha nagyon nehéz szavakkal elmagyarázni, inkább beszúrok egy képet, amin érthetően van szemléltetve a folyamat. (forrás: pinterest)
Helyezd rá a csíkokat a pitédre, a széleket tépkedd le, kend rá a felvert tojást és mehet a sütőbe.
25-30 perc kell neki.
A neten rengeteg díszítési variációt lehet találni.
Ahogy a fenti képen is látható, egyet közülük most ki is próbáltam. Szép lett, nem? :)
Remélem kipróbálod! Jó pite-barkácsolást kívánok! :)
puszi
(a receptet a limara oldalán találtam. egy kis változtatással...)