Nem cifrázom.
Pénteken kaptam egy ismerőstől egy zacskó szilvát. Felütöttem a kedvenc recepteskönyveimet és kerestem hozzá egy receptet. Valami egyszerűt akartam, olyan hétvégi, laza, "semmi extra" süteményt.
Erre esett a választásom. Jól tettem, hogy megsütöttem. Ti is tegyetek így. Finom.
A tészta hozzávalói:
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 csipet só
2 dl tejföl
2 tojás
0,5 dl olaj
5 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
5 dkg vaj
10 dkg cukor
2 ek méz
1 rúd vanília
késhegynyi fahéj
(info: nekem ez a vaj-cukor-mez mennyiség nem volt elég, nem jutott belőle a teljes piteformába. ezért inkább a dupla mennyiséggel dolgoztam. hozzáteszem a piteformám elég nagy.)
szilva
Elkészítés:
Kapcsold be a sütőt 180 fokra.
Magozd ki a szilvát.
Először az alapot készítjük el, amibe majd felsorakoztatod a szilvákat. Egy edényben olvaszd össze a vajat a cukorral és a mézzel, majd jöhet bele a vaníliarúd kikapart belseje és a fahéj. Ha felolvadt és egymással összekeveredett, öntsd bele a piteformába és forgatva, mint a palacsintamasszát terítsd be vele az egész piteformát.
Szépen mintázva helyezd bele a szilvákat, a belső felükkel lefelé.
Most jön csak a tészta. Keverd össze hozzá a lisztet a cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval és a sütőporral. Most jöhet bele a tejföl, a tojás és az olaj. Egynemű tésztává kell keverni, amit az eredeti recept szerint rá kell önteni a szilvákra. Nekem ez ennél a pontnál elképzelhetetlen volt, ugyanis a tészta túl sűrű lett. Ezért improvizáltam és belekevertem még 2 kanál tejfölt. Hát így sem lett önthető, de olyan lágyan kenhető már igen. Úgyhogy megkockáztattam, hogy jó lesz így is.
Tehát rákanalaztam a masszát a szilvákra és elsimítottam a tetején. Mindenhova jusson, arra figyelj.
Már mehet is sülni, 40 percre. Ha pirul a teteje, ami nálam is megtörtént, akkor teríts rá alufóliát.
Szépen megemelkedik a tészta a sütés alatt, nagyon szép látványt nyújt.
Mivel fordított süti a neve, gondolhatod, hogy majd sütés után meg kell fordítani. De ezt ne rögtön tedd.
Miután megsült és kivetted a sütőből, még adj neki egy kis időt. Különben az alsó cukros réteg egyszerűen kifolyik a fordítás alatt.
Úgyhogy kb fél óra elteltével tegyél rá egy tálcát vagy bármit, ami méretben megfelelő és borítsd rá a sütit.
Emeld le róla a formát. Kész vagy!
Annyira egyszerű és megmondom őszintén én sem gondoltam volna, de nagyon finom.
Természetesen bármilyen gyümölccsel jó lehet. Alma, körte, barack... ami épp kéznél van.
A receptet Borbás Marcsi egyik könyvéből lestem.