muti a recepted... megsütöm.

kisült a kalácsom

kisült a kalácsom

sk pizza

2017. január 10. - mdeszi

Mindenkinél előfordul az az eset, amikor 1. nincs kedve főzni, 2. nem jut eszébe semmi, amit főzhetne, 3. nincs ideje főzni, stb, stb.  

Ilyenkor szoktuk elővenni a megszokott rendelős-étlapot és hívjuk a pizzafutárt.

Nos, azt nem mondom, hogy ennyi erőfeszítésünkbe kerül az alábbi recept elkészítése de maradjunk annyiban, hogy nem sokkal többe. És az eredmény sokkal jobb lesz, mint a rendelős névrokona. Higgyétek el!

dsc_0041.JPG

Hozzávalók a tésztához: (2 tepsi pizza lesz belőle) és figyelem: vékonytésztás!

fél kiló liszt

1 csapott evőkanál só

1 csapott evőkanál szárított oregánó (én ennyivel készítem, de ha soknak ítéled, tegyél bele kevesebbet)

őrölt bors

1 tasak szárított élesztő

1 teáskanál cukor

3 deci langyos víz

3 evőkanál olívaolaj

+ olaj a tál és a tepsi kikenéséhez

Mivel a tészta kelt tészta, mielőtt belekezdenél bármibe is, tedd be a lisztet (zacskóstul) a mikróba kb 1 percre. (Kelt tésztánál jó, ha az összetevők langyosak.)

Ha kivetted, szitáld bele egy közepes tálba. Keverd hozzá a sót, az oregánót és a borsot.

Most pedig egy nagy tálba szórd bele az élesztőt meg a cukrot. Keverd simára langyos vízzel és öntsd bele az olajat is.

Kézi robotgéppel (dagasztókar) lassú fokozaton keverd apránként bele az élesztős-olajos keverékbe a lisztet. Ha már a teljes liszt benne van, magasabb fokozaton dagaszd simára a pizzatésztát.

Amikor megvagyok a gépi dagasztással én még egy kicsit kézzel is meg szoktam dolgozni a tésztát.

Következhet a kelesztés, amihez a tészta-bucit egy kiolajozott tálba kell tenni (jól beleforgatni az olajba, hogy mindenhol érje), lefedni egy konyharuhával és kb 45-60 perc alatt a duplájára keleszteni.

Amíg kel a tészta elkészítheted a pizzamártást.

Hozzávalók:

1 doboz hámozottparadicsom-konzerv

2 teáskanál szárított oregánó

2 gerezd fokhagyma

2 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál sűrített paradicsom

őrölt bors

Nagyon egyszerű a történet, csak egy turmixgépre lesz szükséged, amibe mindent beleraksz.

Elsőnek mindjárt a hámozottparadicsom-konzervet (előtte jól csepegtesd le!). Mehet utána az oregánó ill. a megpucolt, lereszelt vagy fokhagymaprésen átnyomott fokhagyma. Olaj, sűrített paradicsom, bors.

Megdolgoztatod a masszát a turmixgéppel és tádáááámm: kész is a mártásod!

Ez csak pár perc volt, úgyhogy a kelesztési időből még jócskán van hátra. Ezért lesz egy kis időd előkészíteni a toppingokat. Én ilyenkor szoktam a kukoricakonzervet lecsepegtetni és egy kis tálkába magam mellé készíteni. Felszeletelheted a szalámikat, sonkákat, bacon-t, a paradicsomot, lereszelheted a sajtot, feldarabolhatod az olajbogyót. Bab, gomba, pepperoni, stb.

Készítsd elő a tepsiket, ami abból áll, hogy vékonyan olajozz ki 2 db tepsit és az egyiket tedd is oda magad mellé.

Végre letelt a kelesztési idő, szép nagyra nőtt a tésztád. ;)

Borítsd ki egy lisztezett deszkára, gyúrd át egy kicsit és vágd ketté.

Megjegyzés: házi pizza készül, ugyebár. Én nem faksznizok annyit a kinézetén egy szempontból. Az én pizzám nem kerek. Tepsi alakú! Tehát olyanra nyújtom, amilyen a tepsim és kész. Ha neked fontos, hogy kerek legyen, nyújtsd kerekre. Viszont akkor valószínűleg két tepsivel nem úszod meg. Kell majd még egy harmadik sütés is.

Én először kinyújtom sodrófával, aztán "trükkösen" felveszem a kezembe és nyújtogatni kezdem. (biztos te is láttad már akár tv-ben, hogy hogyan is készül egy igazi pizza. ezt próbálom imitálni!)

Ha már elég nagynak ítélem, beleteszem a tepsibe majd a széleit még ott próbálom teljesen a tepsi faláig kihúzkodni. (Mivel olajos a tepsi, jól csúszik a tészta rajta, könnyű nyújtani.)

Kicsit várni kell most (kb 10-15 perc) mielőtt rákennéd a mártást. Addig esetleg a másikat is kinyújthatod.

(Én bevallom őszintén nem mindig van türelmem ezt a kis pihenőidőt kivárni...)

Kapcsold be a sütőt 220 fokra.

És itt jön a legjobb rész. :)

Jöhet a tésztára a pizzamártás majd utána a toppingok ízlés szerint. Nálunk legtöbbször ilyesmik kerülnek rájuk: sonka, paprikás szalámi, bacon, gomba, kukorica, olajbogyó, bab, szeletelt friss paradicsom, szárított paradicsom, pepperoni, sajt. Ezekből szoktunk válogatni és különböző kombinációkat készíteni.

20-25 perc alatt sül ropogós-illatosra az sk pizzád. Isteni! A pizzarendelésről pedig garantáltan leszoksz.

dsc_0036.JPG

Tipp: mi nagyon szeretjük hozzá a rukkolát (mindenféle dresszing nélkül). Ezt csak egyszerűen egy tálban odakészítem az asztalra, amikor eszünk és mindenki ráhalmoz belőle a saját pizzaszeletére. Feltuningolja az ízélményt!

(Remek közösségi programot is lehet általa szervezni. Hívj vendégeket és süssetek együtt pizzát. Te csak előkészíted a tésztát a többit pedig együtt alkossátok meg. Ki-ki saját ízlése szerint. A sütési idő olyan rövid, hogy ripsz-ropsz megvan a vacsi és garantáltan nagy sikeretek lesz. (a pizzának is meg neked is))

A bejegyzés trackback címe:

https://kisultakalacsom.blog.hu/api/trackback/id/tr6312116249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása