muti a recepted... megsütöm.

kisült a kalácsom

kisült a kalácsom

spenótos burek(féleség)

2017. január 27. - mdeszi

Előrebocsátom, nem igazi burek következik.

Ne értsétek félre, nagyon finom lett. 3 sütőformányi készült belőle. Ebből egyet barátoknak adtunk, akik az esti filmnézés közepette az egészet egy ültő helyükben meg is ették. Ketten. Este fél 10-kor.

Gondolkodtam, hogy mi legyen a sorsa, mert a burek az burek. És a képek is bénák lettek.

De közreadom, mert a béna blogger=szerethető blogger. :)

dsc_0139.JPG

Hozzávalók: (én piteformában sütöttem és ennyi hozzávalóból lett 3 teljes, nagy burek. ha soknak találod, felezd a mennyiséget)

1 kg liszt

1 teáskanál szárított élesztő

1 teáskanál cukor

1,5 teáskanál só

300 ml víz

300 ml tej

40 ml napraforgó olaj

+ még egy kis olaj a tészta kenéséhez

Lássunk is neki a tészta előkészítéséhez.

Keverd össze az élesztőt a cukorral és a vízzel. Tedd hozzá a többi hozzávalót és dagaszd az egészet sima tésztává. (Eltart majd egy ideig, mégiscsak 1 kg lisztről beszélünk.)

Ha megvagy vele (végre), tedd félre, takard le egy konyharuhával és kb 30 percig hagyd pihenni.

Csak a tészta pihenhet, te nem. Következik a töltelék.

A spenótos töltelék hozzávalói:

2 evőkanál olaj

1 hagyma

1 gerezd fokhagyma (lehet több is, ízlés szerint)

1 kg bébispenót (vagy akár fagyasztott spenót)

só, bors

feta vagy valamilyen sós, morzsalékos sajt ízlés szerinti mennyiségben

Vágd finomra a hagymát ill. fokhagymát és dinszteld meg őket egy kis olajon. Borítsd bele a spenótot és kevergesd pirítsd addig, amíg összeesik.

(Ha friss spenótot használsz, először nem is fog beleférni a serpenyőbe. De gyorsan összeesik.

Ízesítsd a spenótot sóval ill. borssal és hagyd kihűlni a keveréket. (sóval vigyázni, mert a sajt is sós!) Ha kihűlt, lehet bele morzsolni a fetából vagy sós sajtból. Amennyit szeretnél. Apró darabokra vágd fel a sajtot és apránként keverd hozzá a spenóthoz.

Amikor a tésztád megkelt, borítsd ki egy lisztezett deszkára és oszd fel 16 részre. Ezeket formázd kis kerek cipókká. Amíg az egyikkel dolgozol, a többi így pihen.

Na, most jön a "legszadibb" rész.

Veszel egy kis cipót, a kezeddel nyomkodd lapossá.

dsc_0130.JPG

Majd a sodrófáddal nyújtsd ki nagyon-nagyon vékony körré. (jócskán kell majd alá,-mellé,-fölé lisztezni mert hajlamos a leragadásra.)

Ha ezzel megvagy, spricceld meg a tésztát egy kis olajjal. Hogy ez az olaj jól el tudjon oszlani mindenhol vedd fel a kör egyik oldalát és hajtsd rá a másik oldalra. Így kicsit oda is kerül olaj, ahol eddig nem volt. Ezt párszor ismételheted.

Vegyél fel egy kanálnyi tölteléket és oszlasd el a tészta-köröd egyik oldalán. (a szélén) A tésztát pedig egy derelyevágóval vágd ketté középen.

2017-01-24.jpgKívülről kezdd el befelé ráhajtogatni a tésztát a töltelékre, amíg a vágáshoz nem érsz. Az első sodrást tekerd fel csigává. Ez lesz a burek belseje. (Úgy, mint egy kakaóscsigánál.) Tedd a formád közepébe.

 

dsc_0136.JPGKét megjegyzés:

1. Azért kell a vékony, kerek tésztát középen félbevágni mert különben túl sok réteg lenne egymáson egy-egy csigában. Túl bumszli lenne. (Azt pedig a világért sem szeretnénk!)

2. A töltelékkel szerintem óvatosan kell bánni. Ez most nem a házi bejgli esete, amikor az a jó, ha a tölteléktől majd kipukkad a sütemény. Itt (szerintem) nem szabad túlzásba esni mert különben a tésztát nem is fogod érezni evés közben. Pedig az is fontos része egy bureknek.

Valahol talán itt érdemes bekapcsolni a sütőt 200 fokra. (Ha úgy látod, elég sok idődbe telik a tészta nyújtása, és töltése, várhatsz még vele.)

A következő darabokkal ugyan így járunk el csak annyi a különbség, hogy nem tekerjük őket fel csigává. Az első csigánk köré vezetjük őket, és így keletkezik egyre nagyobb és nagyobb csigánk. Addig csináljuk, amíg meg nem telik a formánk. (nem írom le többször, hogy csiga...)

Kenéshez szükséged lesz még:

2 evőkanál olajra és 2 evőkanál natúr joghurtra

Szóráshoz pedig egy kis szezámmagra

Keverd össze a joghurtot az olajjal és kend meg vele a burek-csigád tetejét. Jöhet még rá szezámmag vagy akár mák.

Előmelegített sütőben kb 30 percig sül. (Nem emlékszem pontosan az időre, lehet, hogy egy kicsit több is volt. Ha a teteje aranybarna, kész. 25-30 perc sütés után már figyelgesd, ne hagyd magára.)

dsc_0144.JPG

 Kész. Friss. Ropogós. Egy kis natúr joghurt mellé és indulhat a falatozás.

 Megjegyzés: Nem muszáj ilyen formát sütnöd. Süthetsz kis, különálló csigákat vagy akár egy nagy tepsibe is bele lehet sorakoztatni, tetszőleges formában a megtöltött rudakat.

A hagyományos, balkáni burek szintjét nálam nem ütötte meg. Nagy durcásan azért ettem belőle.

Hamarosan jelentkezem egy igazi, hamisítatlan balkáni túrós burekkel. Coming soon, ígérem. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://kisultakalacsom.blog.hu/api/trackback/id/tr4112151391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maradokapénzemnél 2017.01.30. 16:27:55

na ezt kipróbáljuk, nagyon guszta! :)

Blue Lemon 2017.01.31. 10:42:32

Jó kis recept, ki lesz próbálva. :)
süti beállítások módosítása