Nem vagyok egy faksznis csaj. :p
Ezt most azzal is bizonyítom, hogy a kedvenc receptemet osztom meg a blogon, ami egy kifli.
Valljuk be, nem egy extravagáns dolog. Viszont a bolti, felfújt, kívül kemény, belül üres kiflikhez, zsemlékhez szokott érzékszerveinket csodálkozásra bírhatjuk egy ilyen szupervajas, omlós, puha kiflivel.
Garantáltan rajongani fog érte a család és még másnap is szeretnének kiflit enni. Miközben már rég elfogyott.
Nem kell hozzá sok minden és ha ráérzel az otthoni kiflisütés romantikájára... hmmm. Azzal mindenki jól jár.
Hozzávalók:
35 dkg kenyérliszt
15 dkg rétesliszt
6 dkg puha vaj
2,5 dl tej
3 dkg élesztő
1,5 teáskanál cukor
1,5 teáskanál só
a kenéshez még: 100 g puha vaj
szóráshoz még só (akár nagyszemű)
Kicsit forgasd meg a tejet a mikróban, hogy felmelegedjen. Utána tedd bele a cukrot és morzsold el benne az élesztőt. Amíg felfut, összekeverjük a többi hozzávalót.
Egy dagasztótálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a vajat (6 dkg), sót, majd az élesztős tejet.
A robotgép dagasztókarjával (vagy dagasztógéppel) szép, sima tésztát kell belőle dagasztani. Takard le egy konyharuhával és meleg helyen pihentesd 1,5 órát, amíg megkel.
Ha letelt a kelesztési idő, borítsd ki a tésztát egy lisztezett deszkára és vágd két egyenlő részre.
Ha a 100 g vajad nem elég puha, tedd be egy kicsit a mikróba és melegítsd olyanra, hogy kenhető állagú legyen. (ne túl folyós!)
Most jön az egész folyamat talán legnehezebb része. (ha meglátod, mi az, biztos egyetértünk majd abban, hogy maga a recept pofonegyszerű)
Tehát a két tészta-részből egyforma nagyságú, vékony kört kell nyújtanod.
Az egyiket kend meg a puha vajjal majd fektesd rá a másikat.
Derelyevágóval vágd fel a tésztát tetszőleges nagyságú háromszögekre. Én 12 háromszöget vágtam belőle, tehát 12 db kiflim kerekedett a tésztából.
Tegyél sütőpapírt egy tepsibe.
A háromszögeket a szélesebbik végénél kezdd el felcsavarni és a kapott kifliket a végén félkörben hajlítsd egy kicsit meg. Helyezd őket szép sorban a tepsibe és ha már minddel megvagy, takard le őket egy konyharuhával újabb 20 percre.
A 20 perces pihenőidő vége felé kapcsold be a sütődet 200 fokra.
A második kelesztés leteltével egy kis vízzel kenegesd meg a kifliket és szórd meg őket sóval.
20-25 perc alatt sülnek meg.
Nem lesz üres a belseje. Hogy úgy mondjam, lesz benne anyag. A sok vajtól pedig olyan puha, hogy még akár üresen is isteni.
Bár tudom, ilyet manapság nem illik mondani. A fehérliszt ádáz ellenségünk... De én szeretem.
Inkább nem lazsálom el az edzést, de egy otthoni kiflit semmiért nem cserélnék el egy abonettre.
A recept Havas Dóráé a Streetkitchen-ről.