muti a recepted... megsütöm.

kisült a kalácsom

kisült a kalácsom

vajas kifli

2017. március 19. - mdeszi

Nem vagyok egy faksznis csaj. :p

dsc_0165.JPG

Ezt most azzal is bizonyítom, hogy a kedvenc receptemet osztom meg a blogon, ami egy kifli.

Valljuk be, nem egy extravagáns dolog. Viszont a bolti, felfújt, kívül kemény, belül üres kiflikhez, zsemlékhez szokott érzékszerveinket csodálkozásra bírhatjuk egy ilyen szupervajas, omlós, puha kiflivel.

Garantáltan rajongani fog érte a család és még másnap is szeretnének kiflit enni. Miközben már rég elfogyott.

Nem kell hozzá sok minden és ha ráérzel az otthoni kiflisütés romantikájára... hmmm. Azzal mindenki jól jár.

Hozzávalók:

35 dkg kenyérliszt

15 dkg rétesliszt

6 dkg puha vaj

2,5 dl tej

3 dkg élesztő

1,5 teáskanál cukor

1,5 teáskanál só

a kenéshez még: 100 g puha vaj

szóráshoz még só (akár nagyszemű)

Kicsit forgasd meg a tejet a mikróban, hogy felmelegedjen. Utána tedd bele a cukrot és morzsold el benne az élesztőt. Amíg felfut, összekeverjük a többi hozzávalót.

Egy dagasztótálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a vajat (6 dkg), sót, majd az élesztős tejet.

A robotgép dagasztókarjával (vagy dagasztógéppel) szép, sima tésztát kell belőle dagasztani. Takard le egy konyharuhával és meleg helyen pihentesd 1,5 órát, amíg megkel.

Ha letelt a kelesztési idő, borítsd ki a tésztát egy lisztezett deszkára és vágd két egyenlő részre.

Ha a 100 g vajad nem elég puha, tedd be egy kicsit a mikróba és melegítsd olyanra, hogy kenhető állagú legyen. (ne túl folyós!)

Most jön az egész folyamat talán legnehezebb része. (ha meglátod, mi az, biztos egyetértünk majd abban, hogy maga a recept pofonegyszerű)

Tehát a két tészta-részből egyforma nagyságú, vékony kört kell nyújtanod.

Az egyiket kend meg a puha vajjal majd fektesd rá a másikat.

Derelyevágóval vágd fel a tésztát tetszőleges nagyságú háromszögekre. Én 12 háromszöget vágtam belőle, tehát 12 db kiflim kerekedett a tésztából.

Tegyél sütőpapírt egy tepsibe.

A háromszögeket a szélesebbik végénél kezdd el felcsavarni és a kapott kifliket a végén félkörben hajlítsd egy kicsit meg. Helyezd őket szép sorban a tepsibe és ha már minddel megvagy, takard le őket egy konyharuhával újabb 20 percre.

A 20 perces pihenőidő vége felé kapcsold be a sütődet 200 fokra.

A második kelesztés leteltével egy kis vízzel kenegesd meg a kifliket és szórd meg őket sóval.

20-25 perc alatt sülnek meg.

dsc_0173.JPG

 

 

Nem lesz üres a belseje. Hogy úgy mondjam, lesz benne anyag. A sok vajtól pedig olyan puha, hogy még akár üresen is isteni.

Bár tudom, ilyet manapság nem illik mondani. A fehérliszt ádáz ellenségünk... De én szeretem.

Inkább nem lazsálom el az edzést, de egy otthoni kiflit semmiért nem cserélnék el egy abonettre.

 

A recept Havas Dóráé a Streetkitchen-ről.

A bejegyzés trackback címe:

https://kisultakalacsom.blog.hu/api/trackback/id/tr8012350013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása