muti a recepted... megsütöm.

kisült a kalácsom

kisült a kalácsom

foszlós házi kalács

2017. április 06. - mdeszi

Egy húsvéti kalács messze nem csak az ízről szól.

Persze össze sem lehet hasonlítani a sonka - kalács kombinációt egy sonka - kenyér kombóval. Egy lapon sem említhető a kettő. (erre majd még visszatérek)

De van ebben a történetben valami több. Egy házi kelt tésztában (vagy akár házi leveles tésztában, és sorolhatnám) annyi szeretet van. Ez a tevékenység valahogy erősíti a tyúkanyó ösztönt. Legalábbis nálam így van. Nemhiába imádom csinálni! Bármilyen tésztaféle elkészítése otthon, azon túl, hogy maga a készítés felszabadítja a kreatív energiákat, a szeretet egy olyan tárgyiasult formája, amit a családodnak a kezébe (szájába) adhatsz.

A konyha egy központi hely sokunknál. A közös étkezések annyi pozitív élményt adnak nekünk, mint kis közösségnek, mint családnak, hogy a gyerekek ezzel rengeteget nyernek. A "volt gyerekszobája" mondás egyik eleme, érzésem szerint pont ez. Mennyivel gazdagabbak azok a gyerekek, akiknek van/volt ilyen élményekben részük. <3

Ma egy foszlós húsvéti kalácsot tálalok Nektek. Íme:

dsc_0227.JPG

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

1 csipet só

50 g cukor*

1 tojás

1 tojássárgája

2 dl habtejszín

1 dl tej

2 dkg friss élesztő

1 tojás a kenéshez

*a cukor mennyiséget lehet, hogy legközelebb egy picit meg fogom emelni. én egy kicsit édesebben szeretem. a fenti 50g épphogy édeskés ízt eredményez.

Úgy kezdjük, hogy az összes hozzávalót beledobáljuk a dagasztógépbe vagy ha olyanod nincs (mint nekem) akkor egy tálba, amiben dagasztani fogod. Fontos (!), hogy a dolgok szobahőmérsékletűek legyenek. (a tejet nem kell megmelegíteni meg ilyesmi. de hideg se legyen.)

Na, és akkor ha már minden a helyén van, elkezdjük a dagasztást. Bő 15 percig fog tartani (minimum), amíg egy gyönyörű ruganyos, fényes tésztát kapunk, ami elválik az edény falától és a kezünkre sem ragad már rá. 

Ha ez megvan, takarjuk le a tésztát és hagyjuk, hogy egy fél óra alatt a duplájára keljen.

A kelesztés leteltével borítsuk ki a tésztát egy enyhén lisztezett deszkára és vágjuk 6 egyforma darabra. (és igen, 6-os fonással fogunk villogni! :D )

A darabkákat kis gombócokká formázzuk, úgy, hogy az alját mindig összecsippentjük a kezünkben. Csinos kis labdácskákat kapunk, amiket újra letakarunk és 15 percig hagyjuk őket pihenni.

15 perc után fogjuk a gombócokat és egyesével elvégezzük velük az alábbi műveletet:

Kissé kilapítjuk őket kézzel aztán kicsit nyújtófával is. A tésztát előbb szorosan fel kell tekerni, hogy ne kerüljön közé sok levegő. Jó tömör legyen. Majd utána a gyúrmás módszerrel sodorni. Ezt mind a hattal elvégezzük.

Most jön a legtutibb rész. Megfonjuk a kalácsot menő hatos fonással!

1.  sorakoztassuk fel a rudakat a deszkán és fölül csippentsük össze a végüket. Utána válasszuk kicsit szét őket 3-3 rúdra.dsc_0210.JPG2. most pedig az jön, hogy keresztezzük a két kezünket. jobb fölül, bal alul. és megfogjuk a két legszélső tésztarudat.

így valahogy: dsc_0213.JPG3. Majd fölemeljük ezt a két legszélsőt és tekerünk rajta egyet, úgy, hogy a jobb kezünk kerüljön alulra. (de újra bal oldalon!) akkor letesszük a jobb kezünkből a tésztát a legbelső mellé (belülre) és ugyan ezzel a kezünkkel (jobbal) felvesszük a legszélsőt. (Az alsó képen tehát már legbelülre, balra leraktunk az első csavarás után egy rudat és épp vesszük fel a megürült kezünkkel a külső, legszélsőt.)

dsc_0214.JPG4. felvettük, tekerünk egyet. Bal alulra kerül, jobb fölülre. Bal kezünkkel lerakom a benne lévő rudat legbelülre és felveszek vele egy rudat kívülről.

Tehát a lényeg, hogy mindig belülre egyet lerakok, kívülről egyet felveszek.

És így tovább, amíg elfogy a tészta.

Bakker Ó jaj, milyen nehéz ezt szavakkal elmagyarázni. Remélem azért érthető.

A végét összecsippentjük, mint az elejét anno és egy kicsit maga alá fordítjuk.

Mehet egy sütőpapír a tepsibe és tehetjük is rá a kalácsot.

Rögtön kenjük meg egy kissé felvert tojással a tetejét.

dsc_0217.JPG

Letakarva pihen még 40 percet aztán pedig 170 fokon sül szintén 40 percig.

Mielőtt felszeletelnénk, hagyjuk kihűlni. Ez mondjuk nehéz. Szerintem!

Visszatérve a húsvétra... Egyétek a húsvéti sonkát mindenképp kaláccsal. Gyönyörűen kiegészíti a sonka sós ízét ez az édeskés, foszlós, puha kalács. Szerintem ezt ti is így gondoljátok, mert ezt nem lehet másképp gondolni. Úgyhogy kalácsra fel, lepjétek meg a családot!

dsc_0243.JPG

Boldog húsvétot kívánok Mindenkinek! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://kisultakalacsom.blog.hu/api/trackback/id/tr9512403969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása