Egy húsvéti kalács messze nem csak az ízről szól.
Persze össze sem lehet hasonlítani a sonka - kalács kombinációt egy sonka - kenyér kombóval. Egy lapon sem említhető a kettő. (erre majd még visszatérek)
De van ebben a történetben valami több. Egy házi kelt tésztában (vagy akár házi leveles tésztában, és sorolhatnám) annyi szeretet van. Ez a tevékenység valahogy erősíti a tyúkanyó ösztönt. Legalábbis nálam így van. Nemhiába imádom csinálni! Bármilyen tésztaféle elkészítése otthon, azon túl, hogy maga a készítés felszabadítja a kreatív energiákat, a szeretet egy olyan tárgyiasult formája, amit a családodnak a kezébe (szájába) adhatsz.
A konyha egy központi hely sokunknál. A közös étkezések annyi pozitív élményt adnak nekünk, mint kis közösségnek, mint családnak, hogy a gyerekek ezzel rengeteget nyernek. A "volt gyerekszobája" mondás egyik eleme, érzésem szerint pont ez. Mennyivel gazdagabbak azok a gyerekek, akiknek van/volt ilyen élményekben részük. <3
Ma egy foszlós húsvéti kalácsot tálalok Nektek. Íme:
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
1 csipet só
50 g cukor*
1 tojás
1 tojássárgája
2 dl habtejszín
1 dl tej
2 dkg friss élesztő
1 tojás a kenéshez
*a cukor mennyiséget lehet, hogy legközelebb egy picit meg fogom emelni. én egy kicsit édesebben szeretem. a fenti 50g épphogy édeskés ízt eredményez.
Úgy kezdjük, hogy az összes hozzávalót beledobáljuk a dagasztógépbe vagy ha olyanod nincs (mint nekem) akkor egy tálba, amiben dagasztani fogod. Fontos (!), hogy a dolgok szobahőmérsékletűek legyenek. (a tejet nem kell megmelegíteni meg ilyesmi. de hideg se legyen.)
Na, és akkor ha már minden a helyén van, elkezdjük a dagasztást. Bő 15 percig fog tartani (minimum), amíg egy gyönyörű ruganyos, fényes tésztát kapunk, ami elválik az edény falától és a kezünkre sem ragad már rá.
Ha ez megvan, takarjuk le a tésztát és hagyjuk, hogy egy fél óra alatt a duplájára keljen.
A kelesztés leteltével borítsuk ki a tésztát egy enyhén lisztezett deszkára és vágjuk 6 egyforma darabra. (és igen, 6-os fonással fogunk villogni! :D )
A darabkákat kis gombócokká formázzuk, úgy, hogy az alját mindig összecsippentjük a kezünkben. Csinos kis labdácskákat kapunk, amiket újra letakarunk és 15 percig hagyjuk őket pihenni.
15 perc után fogjuk a gombócokat és egyesével elvégezzük velük az alábbi műveletet:
Kissé kilapítjuk őket kézzel aztán kicsit nyújtófával is. A tésztát előbb szorosan fel kell tekerni, hogy ne kerüljön közé sok levegő. Jó tömör legyen. Majd utána a gyúrmás módszerrel sodorni. Ezt mind a hattal elvégezzük.
Most jön a legtutibb rész. Megfonjuk a kalácsot menő hatos fonással!
1. sorakoztassuk fel a rudakat a deszkán és fölül csippentsük össze a végüket. Utána válasszuk kicsit szét őket 3-3 rúdra.2. most pedig az jön, hogy keresztezzük a két kezünket. jobb fölül, bal alul. és megfogjuk a két legszélső tésztarudat.
így valahogy: 3. Majd fölemeljük ezt a két legszélsőt és tekerünk rajta egyet, úgy, hogy a jobb kezünk kerüljön alulra. (de újra bal oldalon!) akkor letesszük a jobb kezünkből a tésztát a legbelső mellé (belülre) és ugyan ezzel a kezünkkel (jobbal) felvesszük a legszélsőt. (Az alsó képen tehát már legbelülre, balra leraktunk az első csavarás után egy rudat és épp vesszük fel a megürült kezünkkel a külső, legszélsőt.)
4. felvettük, tekerünk egyet. Bal alulra kerül, jobb fölülre. Bal kezünkkel lerakom a benne lévő rudat legbelülre és felveszek vele egy rudat kívülről.
Tehát a lényeg, hogy mindig belülre egyet lerakok, kívülről egyet felveszek.
És így tovább, amíg elfogy a tészta.
Bakker Ó jaj, milyen nehéz ezt szavakkal elmagyarázni. Remélem azért érthető.
A végét összecsippentjük, mint az elejét anno és egy kicsit maga alá fordítjuk.
Mehet egy sütőpapír a tepsibe és tehetjük is rá a kalácsot.
Rögtön kenjük meg egy kissé felvert tojással a tetejét.
Letakarva pihen még 40 percet aztán pedig 170 fokon sül szintén 40 percig.
Mielőtt felszeletelnénk, hagyjuk kihűlni. Ez mondjuk nehéz. Szerintem!
Visszatérve a húsvétra... Egyétek a húsvéti sonkát mindenképp kaláccsal. Gyönyörűen kiegészíti a sonka sós ízét ez az édeskés, foszlós, puha kalács. Szerintem ezt ti is így gondoljátok, mert ezt nem lehet másképp gondolni. Úgyhogy kalácsra fel, lepjétek meg a családot!
Boldog húsvétot kívánok Mindenkinek! :)