muti a recepted... megsütöm.

kisült a kalácsom

kisült a kalácsom

csavart pizzás rúd

2017. június 05. - mdeszi

Végre megint valami sós.

Finom vendégváró falatkákat mutatok ma nektek.

Egy korábbi pizzás posztom sikerén felbuzdulva, remélem ezt is szeretni fogjátok és a következő kerti partitokra, a gyerek szülinapi zsúrjára el is készítitek vendégeitek számára.

Tévedés, hogy menő falatkákkal csak trendi bárokban és éttermekben lehet találkozni. Kedves olvasóim, döntsük meg ezt a sztereotípiát és mutassuk meg, hogy ugyan a pogácsát is szeretjük (de még, hogy!) de mindig modernizáljuk a konyhánk kínálatát és nem félünk kipróbálni mindenféle újdonságot. Nem titkolt szándékunk kivívni családunk és barátaink dícséretét és "csodálatát", ill. háziasszony mivoltunk fejlődését szemmel láthatóvá és egyértelművé tenni. :)

Persze az is egyfajta jelzés, amikor az elkészült ételt gyorsan elkapkodják a tálcáról/tepsiről, DE! kedves Uraim (ha van ilyen az olvasók között!) a lányok szeretik hallani azt a csodamondatot, mi szerint: "finomat sütöttél, ügyes vagy!"

Lányok, remélem sűrűn halljátok majd a fenti vagy egy ahhoz hasonló dícséretet.

Jó sütést nektek!

dsc_0255_2.JPG

Hozzávalók a pizzás rúdhoz:

A tésztához:

25 g friss vagy egy zacskó szárított élesztő

50 ml olívaolaj

470 g liszt

1 teáskanál cukor

220 ml langyos víz

1 teáskanál só

bazsalikom (én szárítottat használtam)

1 teáskanál fokhagymagranulátum

Paradicsomszósz:

30 ml olívaolaj

1 hagyma

3 gerezd fokhagyma

50 ml alaplé (kicsit még érdemes rászámolni)

80 g paradicsompüré

1 paradicsom

kevés cukor

kevés bors

oregánó, majoranna, bazsalikom

Ezen kívül még:

100 g reszelt sajt (pl.: Mozzarella, Chedar)

50 ml olívaolaj

1 tojássárgája

1 evőkanál tej

Így készítettem:

Először összekeverjük a tésztát, annak úgyis pihenni kell egy ideig.

Tehát, a langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt majd 10 perce félretesszük.

Egy másik tálba beleszitáljuk a lisztet és hozzáadjuk a tészta többi hozzávalóját. Most jöhet hozzá az élesztős keverék, amivel egy homogén masszává gyúrjuk a tésztát (én kézzel ügyködtem, gyorsan összeáll). A tésztabucit beleforgatjuk egy kiolajozott tálba, hogy mindenhol érje az olaj. Letakarjuk és félretesszük 60 percre.

Most elkészítjük a paradicsomszószt.

Felvágjuk apróra a hagymát és egy kevés olajon elkezdjük dinsztelni. Pár perc elteltével hozzádobjuk a felszeletelt fokhagymát. Amikor ezek lepirultak jöhet a paradicsompüré és az alaplé. Elkezdjük rotyogtatni a cuccot.

Közben felvágjuk a paradicsomot, azt is beledobjuk. Megfűszerezzük és egy ideig főzzük. Amíg olyan mártás állaga lesz. (Fent írtam, hogy az alapléből nem árt egy kicsivel többet előkészíteni. Mikor úgy érzed túl sűrű a mártásod és félő, hogy leég, kicsit önts még hozzá, érzés szerint.)

Mikor kellően átfőtt a mártás, vedd le a tűzről és turmixold le. Pürés, kenhető állagú legyen. (igazán nem kell neki sok...)

dsc_0228.JPG

A kelesztési idő leteltével borítsd ki a tésztát egy lisztezett deszkára és vágd fel 4 egyenlő részre.

Az egyes részeket nyújtsd ki téglalap alakúra (nekem speciel nem mindig sikerül... ). Locsold meg egy kevés olívaolajjal és kend szét rajta.

2017-06-05.jpg

Most tegyél 2-3 evőkanállal a paradicsomszószból a tésztára de csak az egyik felén oszlasd el. Jöhet rá egy kis reszelt sajt. (a széleken érdemes egy kis sávot üresen hagyni, hogy később ne "csússzon ki" a szósz)

 dsc_0230_1.JPG

Ha ezekkel megvagy, hajtsd rá a paradicsommentes tésztarészt a másikra és kicsit nyomogasd le. A széleket le lehet vágni (de nem muszáj) majd a tésztát derelyevágóval vágd fel egyenlő szélességű csíkokra.

dsc_0235.JPG

Készíts magad mellé 2 tepsit, sütőpapírral kibélelve.

Már csak az maradt hátra, hogy a rudakat egyenként kézbevedd és megtekerd őket. A tekercseket helyezd a tepsibe és 30 percre hagyd őket békén pihengetni.

A pihenőidő vége felé kapcsold be a sütőt 200 fokra, és keverj ki egy tojássárgáját egy pici tejjel. Mielőtt betennéd a tepsit a sütőbe, kend meg a tekercsek tetejét a tojásos-tejes keverékkel és szórd meg egy kevés oregánóval.

15-20 perc kell nekik a sütőben.

2017-06-051.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kisultakalacsom.blog.hu/api/trackback/id/tr7912565735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2017.06.06. 13:33:15

Bocs, csak esetleges választék bővítésnek, ha van húsevő is a csapatban. Ha már van tésztád, nyújtsd téglalap alakúra, de akkorára, hogy a „magassága” vagy a bacon, vagy a fél szelet bacon magassága legyen. Megkenheted mustárral, vagy őrölhetsz rá borsot, stb. Fektesd a baconöket a tésztára, úgy két-három milliméter távolságra, hogy fel tudd szeletelni, aztán úgy szalonnástól tekerd meg, mint a pizzásat, és utána minden ugyanúgy. Azért jó, mert a szalonna és a tészta egyenletes vastagságban van az egész rúdban, egyenletesen sül át.
süti beállítások módosítása