muti a recepted... megsütöm.

kisült a kalácsom

kisült a kalácsom

mákos-citromhabos torta

2018. december 12. - mdeszi

Úgy emlékszem régebben a mák párja általában a meggy volt. Az édes és a fanyar.

Manapság viszont egyre gyakrabban lehet mákot a citrom társaságában találni és meg kell mondjam, szerintem jól állnak egymásnak, finomak együtt. A mákot én nagyon nagyon szeretem, viszont mindig az jár a fejemben, hogy egy vendégségre vajon illik-e mákos süteményt sütni? Hogy aztán mindenki feszélyezve érezze magát attól, hogy mákos-e a foga vagy nem?! Az a jó, ha mindenki eszik belőle, mert akkor mindenkinek mákos lesz a foga, vagy ha családi körben készíted, mert akkor nem lehet belőle olyan nagy baj. ;)

Hozzávalók egy kis (kb 18-20 cm átmérőjű kerek tortaformához):

75 g darált mák20181130_152158-01.jpeg

90 g liszt

70 g kristálycukor

75 g vaj

2 tojássárgája

1 dl tej

1/2 teáskanál szódabikarbóna

A citromhab hozzávalói:

90 g vaj kockára vágva

100 g cukor

150 ml citromlé (kb 3-4 nagy ill 5-6 kisebb citrom leve)

3 citrom héja

4 tojás

csipet só

3 lapzselatin

2 dl habtejszín

A habcsók hozzávalói:

60 g tojásfehérje

60 g kristálycukor

50 g porcukor

1 evőkanál keményítő

csipet só

opcionális: 2 evőkanál darálatlan mák

Elkészítés:

Kapcsold be a sütőt 180 fokra.

Az elkészítés nem túl bonyolult egy tortához képest, de ne ijedj meg, elég sok lépésből áll.

Először is elkészítjük a mákos piskótát. A puha vajat el kell keverni a cukorral majd utána hozzáadni a tojássárgáját. Az egészet jó habosra keverjük.

Egy másik tálban keverjük össze a száraz összetevőket, azaz a mákot, a lisztet, a szódabikarbónát és a sót és adagoljuk a vajas masszához a tejjel felváltva.

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral és öntsük bele a piskótamasszánkat.

A tészta 25-35 perc alatt sül meg, ahogy korábban is szoktam mondani, tűpróbával ellenőrizd. Ha kész van, tedd félre, hogy teljesen kihűljön.

Most jöhet a finom citromhab. Ehhez a lapzselatint áztassuk hideg vízbe.

Közben egy lábosban felfőzzük a tojások, a citromlé, a cukor és a só keverékét. Közepes lángon főzzük. Addig tartjuk a tűzön, amíg besűrüsödik. Ha ez megtörtént, lehúzzuk és hozzáadjuk a feldarabolt vajat. Keverjük, keverjük, hogy elkeveredjen benne. Még melegen belekeverjük a kinyomkodott lapzselatinokat. (Az eredeti recept azt írja, hogy ezen a ponton szűrjük át a krémet, de én bevallom őszintén ezt nem tettem meg.)

Ebből a krémből vegyél ki egy kisebb tálkába 3-4 evőkanálnyit, később szükséged lesz majd rá. A maradékot hagyjuk egy rövid ideig pihenni, hűlni.

Ha már nem forró a krém, verjük habosra a habtejszínt és keverjük bele a citromos krémbe. (Isteni)

A nehezén már túlvagyunk...

A piskótát vedd magad elé és ha nagyon felpúposodott a közepe, akkor vágd le egyenesre. Tedd vissza a formába, amiben sütötted  és öntsd rá a citromhabot. Így, ebben a formában kell most  a hűtőben pihennie, hogy a krém meg tudjon szilárdulni a tetején.

Nos, ha úgy ítéled meg, hogy a citromhab elég feszes már, akkor vedd ki a tortát a hűtőből és kend rá a citromos krémet, amit korábban egy kis tálkában félretettél. Most megint mehet a hűtőbe.

Itt igazából akár meg is állhatsz, most már csak a díszítés jön. Vagyis a habcsók. 

2018-11-30.jpg

Ebből a mennyiségből sokkal több keletkezik, mint, amennyit a tortára rá tudsz pakolni de a gyerekek megvesznek  a habcsókért, úgyhogy nem vész kárba, az tuti.

Tehát, a habcsókok: a tojásfehérjét először legálisan(!) csak félkemény habbá kell verni egy csipet sóval. Utána kell csak beleszórni a kristálycukrot és most már jó keményre felverni. Ha megvagyunk vele, hozzászitáljuk a porcukrot és a keményítőt és ha szeretnéd, akkor a mákot is. (én nem tettem bele mákot)

Elkeverjük és habzsák segítségével, mint a profik, kis halmokat nyomkodunk belőle egy-két sütőpapíros tepsire. 

100 fokos sütőben 1-2 órán keresztül sütjük, szárítjuk őket. Ha végre készen vannak, mehetnek a torta tetejére, ahogyan tetszik.

 A receptet az 'ízből tíz' nevű blogon találtam.

Jó étvágyat hozzá! ♥

A bejegyzés trackback címe:

https://kisultakalacsom.blog.hu/api/trackback/id/tr9014472766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása