Mikor ezeket a sorokat írom, épp írtózatosan meleg van itt nálunk. Hetek óta tartó forróság. Valahogy még mindig nem hiszem el, hogy ez megtörténhet. Ráadásul úgy, hogy nálatok meg épp esős ez a nyár.
A napokban lesz 3 éve, hogy itt élünk és azóta még soha, azaz S-O-H-A nem volt rá példa, hogy nyitott ablaknál aludjunk. Általában odáig jut el a történet, hogy bukón van az ablak. Ezen a nyáron továbbmentünk és ki kellett nyitnom éjszaka, mint annak idején Pesten. "nemsemmi" :)
A Pestről hozott szobaventillátorunk 3 éve a pincében búsul. Még lehet, hogy azt is előszedjük.
Ami még érdekes, hogy 3 hétig egyedül voltunk férjjel, mert a gyerekek Pomázon vakációztak a nagyszülőknél.
Nem is tudom, hogy le bírom-e írni ezt a 3 hetet. Na nem kell rosszra gondolni (nem rúgtuk ki a ház oldalát), csak úgy egészében, hogy milyen érzés volt.
Mindenképpen furcsa. Nyugodt. Csendes. Laza. Önfeledt.
Nem főztem úgy kb. 3 hétig. Csak kb kétszer.
Az egyik ebből olyan, hogy még magamon is nevettem. Elmentem a boltba, hogy a lenti süti hozzávalóit megvegyem, és eszembe jutott, hogy q..vára nincs otthon semmi normális ennivaló. Ez már a harmadik hét elején volt, úgyhogy gondoltam: ma főzök. Átgondoltam a kinti 37 fokos meleget + azt, hogy mennyire is van kedvem ehhez, majd a következőket vásároltam: 1 csomag spagetti + 1 üveg kész paradicsomos szósz rá. Otthon megfőztem a tésztát, a szószt felmelegítettem és a kettőt összeborítottam. Ennyire futotta az erőmből. De végülis: megettük? Meg. Jót mosolyogtam magamon, mert kész szószt kb 10 éve nem vettem boltban.
Na, hát szóval ilyen ütemben és frekvencián éltük meg ezt a 3 hetet. Voltunk moziban, strandon (1, azaz 1 darab hátizsákkal), wellnessezni, focidöntőt nézni barátoknál, sétálni, shopingolni, futni az erdőben, fagyizni, giroszozni. Majd minden este megnéztünk egy filmet a tv-ben. Volt, hogy csak dinnyét ettünk vacsorára vagy szőlőt sajttal vagy paradicsomot feta sajttal.
Hallgattam nap közben max hangerőn zenét a YouTube-on, olvasgattam a kanapén ledőlve délután 3-kor. Máskor meg pár óra alatt annyi mindent elintéztünk, mint máskor 3 nap alatt.
Hiányzik nekünk ez a mi-idő év közben. Ritkán van rá alkalmunk.
Minden nap beszéltünk a gyerekekkel telefonon. Alig vártam, hogy hazaérjek a munkából és felhívhassam őket. Alig vártam, hogy kapjak egy pár képet róluk a telefonomra. Épp mit csinálnak.
Nagyon büszke vagyok rájuk! Nem egészen 6 ill 8 évesen én 1 hetet sem bírtam ki sírás nélkül a szüleimtől távol. Ők ezt a 3 hetet professzionálisan kiélvezték. Voltak táborban, nyíregyházi állatkertben, rokonokkal, keresztszülőkkel, barátokkal, mozi, strandolás, hamburgerezés...
És hozzánk csak ömlöttek az üzenetek, hogy milyen jó fejek a gyerekeink. :)
Most, amikor ezt írom már úton vannak hazafelé. Tűkön ülök. De gyorsan megírom ezt, mert amint beteszik a lábukat a lakásba, kő kövön nem marad.
Egy kedves ismerős házaspárhoz vittem ezt a brownie-t szülinapra. Nikola és Eva olyanok nekünk itt, mint a pótszüleink. Eva néninek volt szülinapja és kérte, hogy ne valami krémes, habos tortát süssek.
Hipp-hopp megvan és nem is kell bele olyan írtó sok cucc. Olvassátok át, süssétek meg, finom.
Hozzávalók:
200 g étcsoki
175 g vaj
30 g kakaó
3 tojás
225 g barnacukor
1 tasak vaníliáscukor
100 g liszt
csipet só
80 g darabolt mandula
a csokiöntethez kell még:
100 g étcsoki
2 evőkanál olaj
Így készül:
Rögtön kapcsold be a sütőt 180 fokra.
Vízgőz fölött olvaszd fel a vajat, a csokit és a kakaót.
Egy tálban robotgéppel habosítsd fel a cukrot, a vaníliáscukrot és a tojásokat. (tojásokat egyesével hozzáadva)
Egy újabb, nem túl nagy tálban keverd össze a lisztet, a mandulát és egy csipet sót.
Ha a csokis massza kellőképpen felolvadt, robotgéppel keverd össze lassan a tojásos cukorral. Végül pedig egy fakanállal keverd bele a mandulás lisztet.
Vajazz és lisztezz ki egy kb 20x20-as sütőformát és kotord bele a brownie-masszát.
20-25 percig kell sütni. És tudjátok, hogy a brownie-nál mire kell figyelni? Hogy a közepe még egy kicsit folyós, lágy maradjon. A tűpróba most nem kell, hogy teljesen száraz tűt eredményezzen. Kiszárítani nem ér!
A csokimáz opcionális: a korábbi vízgőz fölött olvaszd fel a csokit, keverj bele egy kis olajat és egy kanál segítségével csöpögtesd rá a kész sütire.
Vaníliafagyival isteni. De ha az nincs, akkor tejszínhabbal is finom.
Jó étvágyat!