Történt ugyanis, hogy a nyáron a gyerekek a nagyszülőknél kényeztetődtek 2 teljes hétig. Beiktattak hát egy rokonlátogatást, ahonnan a fiam úgy jött haza, hogy az ott kapott kalácsról ódákat zengett. Nem rossz evő a gyerek, nem azért. ;) De mégis kiváncsivá tett, mi az, ami egy gyereknél ennyire betalál.
Elkértem a receptet, megsütöttem és már tudtam, jogos volt a lelkesedés. :)
Ebből a mennyiségből két kalácsot lehet sütni. (Egy sosem elég jelszóval!)
Ami megmarad, másnap meg lehet enni uzsonnára, tejjel, kakaóval. Be lehet csomagolni magunknak a munkahelyre egy kis nasi gyanánt, a gyerekeknek a sulis tízórai mellé bónuszként.
Hozzávalók:
60 dkg liszt
5 dkg élesztő
3 evőkanál cukor
3 dl tej
3 tojás + 1 tojássárgája
4 evőkanál olaj
pici só
Hagyományos kelt tésztát készítünk a fenti hozzávalókból, annyi különbséggel, hogy a felvert tojásfehérje habot is belekeverjük.
Először tehát a langyos tejben morzsold el az élesztőt és tedd hozzá a cukrot, hogy segítsen neki felhabosodni. Ezt kicsit tedd félre, amíg a többi alapanyagot összekevered.
Egy nagy edényben össze kell keverni a lisztet, 3 tojássárgájával, az olajjal, pici sóval.
A tojásfehérjét verd kemény habbá.
Az élesztős tejet öntsd a lisztes keverékhez és kezdjél el tésztát dagasztani. Apránként jöhet bele a tojásfehérje hab is. Dagassz belőle tésztát. (nekem itt is túl lágynak bizonyult a tészta, tettem bele még egy kevés lisztet)
Letakarva pihenjen a tészta fél-1 órát.
Addig elkészítjük a tölteléket. Ezek kellenek hozzá:
25 dkg puha vaj
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
3-4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Ezekkel csak annyi a dolgunk, hogy habosra keverjük őket.
A kelesztési idő leteltével, borítsd ki a tésztát egy lisztezett deszkára és miután kicsit átgyúrtad, oszd 6 egyenlő cipóra.
Minden cipót nyújts ki téglalap-alakúra és arányosan oszd el és kend el rajtuk a tölteléket. A hosszabbik oldalánál fogva fel kell a téglalapokat sodorni. Tehát 6 db hosszú, töltött rudat kapsz.
Hármat-hármat szépen összefonunk és így megkaptuk a 2 db kalácsunkat. Ügyeskedd őket át egy vajazott/zsírozott tepsibe/sütőtálba és hagyd őket fél óráig még pihenni. (Lehet akár őzgerinc-formában is sütni, ha azt szeretnéd, hogy határozottabb formát kapjon az alja.)
A pihenőidő vége felé kapcsold be a sütőt, hadd melegedjen be 200 fokra.
Mielőtt betennéd a kalácsokat a sütőbe, a tetejüket meg kell még kenni tojássárgájával.
Ezen a ponton már csak a sütés van hátra. 60 perc.
Én kb félidőben egy alufóliát borítottam rá mert úgy éreztem a teteje megég.
Egy szabad szombat vagy vasárnap délután, ahogy a friss kalács illata belengi a lakást. Mmmmm. Isteni!