Nem szaporítom a szót.
Tegnap sütöttem ezt a kakaós kalácsot, a blogra.
Ma sütöttem 2 jeruzsálemi kakaós kalácsot a szomszédoknak, a jó-szomszédi viszony megerősítése céljából.
Sütöttem még egy foszlós húsvéti kalácsot, magunknak.
És a munkahelyemen volt ma egy rendezvény, ahova diós-meggyes piskótát sütöttem (alias finom meggyes)
Kipurcantam. :)
A kakaós kalács receptját itt most megosztom, remélem tetszeni fog. Nálunk sitty-sutty elfogyott.
Hozzávalók:
70 ml tej
4 evőkanál porcukor
1 csomag stárított élesztő
400g liszt
1 csomag vaníliáscukor
1/2 kávéskanál só
1/2 citrom reszelt héja
150 g natúr joghurt
1 tojás (+1 tojás a kenéshez)
50 g puha vaj
esetleg mazsola
A kakaós tésztához még:
2-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1-2 evőkanál tej
Elkészítés:
Langyosítsuk meg a tejet egy kis lábosban, keverjünk el benne 1 teáskanál cukrot, szórjuk bele az élesztőt majd a végén szórjunk rá egy kis lisztet a tetejére. Tegyük félre és hagyjuk felfutni.
Mérjük ki a lisztet egy nagyobb tálba. Jöhet bele a cukor, a vaníliás cukor, a citromhéj és a só.
Ha felfutott az élesztő, üssünk bele egy tojást, keverjük el és öntsük hozzá a liszthez.
Dagasszuk szép fényesre. A dagasztás felénél kezdjük hozzá adagolni a puha vajat. (kisebb adagokban)
Most fogjuk kétfelé osztani a tésztát. Először is keverjük el a kakaót 2 evőkanál langyos tejben, majd ha elkeveredett, keverjük bele az egyik tésztarészbe. Jó sokáig hagyjuk kelni a tésztabucikat, 1,5 óra kell nekik.
Ha megkeltek, kettévágjuk őket és egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra. Egy világos tésztára ráteszünk egy kakaósat és a hosszabbik oldalánál feltekerjük. Ezt a másik pár tésztával is megismételjük, majd a végén a két tésztarudat összecsavarjuk, "összefonjuk".
Kivajazott, kilisztezett formában (én őzgerinc formában sütöttem) 40 percig kelesztjük. Ha a 40 perc letelt, le kell kenni tojással, majd újabb 15 perc pihenő következik és a végén még egy kenés. Az utolsó 15 perces pihenő megkezdése előtt bekapcsoljuk a sütőt, hogy a kelesztés végére még bemelegedjen. 180 fokra.
30-35 percig sül a kalács.
Elvileg rácson hűl ki, gyakorlatilag nem bírja ki az ember, hogy bele ne szeljen legalább egyszer.
Gyönyörű, csíkos kalács, ami szemetekre, lelketekre, gyomrotokra is garantáltan pozitív hatással lesz!
Jó étvágyat!