Ez a poszt gyakorlatilag felesleges mert ha valaki karácsonyra zserbót akar sütni már rég megvan neki a recept... De! minden valamirevaló gasztroblog készít egy zserbós posztot, így hát én is! Valamirevaló akarok lenni! ;)
A sütik között számomra a zserbó olyan, mint egy királynő. Egy anyakirálynő. Kiemelkedik az összes többi sütemény (alattvalója) közül és egy képzeletbeli piedesztálról néz le rájuk. Ő mindenkit lepipál és senki nem érhet a nyomába sem. Persze vannak utódai, egyes trónbitorlók időről időre letaszítják trónjáról de ő valahogy mindig visszaszerzi méltó helyét a sütemények királyságában. :)
Nem véletlen, hogy pont karácsonykor szokták ezt a süteményt sütni, amikor mindennek a legjavát esszük.
Így hát elkészítettem én is az én verziómat, amit itt most közzéteszek.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
10 dkg + 1 evőkanál porcukor
15 dkg zsír
1 merőkanál tej (kb 1,5 dl)
2 dkg élesztő
2 tojássárgája
2 késhegynyi szódabikarbóna
Langyos tejbe tegyél 1 evőkanál cukrot és morzsold bele az élesztőt. Tedd félre, amíg felfut.
Öntsd a lisztet és a porcukrot egy tálba és morzsold el benne a zsírt. Add hozzá a tojássárgákat, a felfuttatott élesztőt és a szódabikarbónát. Jól dolgozd ki a tésztát és oszd 4 részre. (Ha úgy gondolod, akár 3 részre is lehet osztani a tésztát. Akkor viszont csak arra figyelj, hogy a tölteléket felezni kell. Én meg, mivel 4 réteg tésztám volt, harmadoltam a cukros diót.)
Töltelék hozzávalói:
30 dkg dió
30 dkg porcukor
1 citrom héja
baracklekvár (nem írtam mennyiséget. úgyis majd meglátod mennyi kell. egy olyan "egészséges", nem túl vastag, nem túl vékony lekvár-réteget képzelj el!)
A tepsit vajazd és lisztezd ki.
A cukrot keverd össze a dióval ill. keverd még bele a citromhéjat.
Lisztezett deszkán nyújtsd ki az első lapot akkorára, amekkora a tepsid. Tedd át a tepsibe.
Kend meg a tésztát baracklekvárral majd szórd rá a cukros dió harmadát.
Ezt ismételd meg még 2x.
És befejezésképpen az utolsó réteg tésztával fedd le a süteményt. Szurkáld meg villával a felső réteget és hagyd kb 1 órát pihenni.
A pihenőidő végéhez közeledve kapcsold be a sütődet 175 fokra, hogy legyen ideje bemelegedni.
40-45 perc alatt süsd készre.
A mázat ráérsz akkor elkészíteni, amikor már kisült a süti mert úgyis meg kell várnod, amíg kihűl.
A máz hozzávalói:
3 kanál kakaó
3 kanál porcukor
3 kanál forró víz
pici olaj (pár csepp)
Ez csak annyiból áll, hogy kikevered a kakaót a vízzel és a cukorral és beleteszel pár csepp olajat.
Próbáld meg egyenletesen rásimítani a zserbóra.
Megjegyzés: nekem a fenti máz-mennyiség nem volt elég, hogy a teljes felületet egyenletesen befedje. Ezért készítettem egy újabb adagot, tehát a fentit még 1x. De lehet, hogy csak simán ügyetlen voltam. Nem akartam e miatt mindjárt duplájára emelni a mennyiségeket. Ha neked sem lenne elég, keverj ki egy újabb adagot és írj egy megjegyzést a receptesfüzetedbe a máz mellé!
Ha nem is sütsz egy ilyet, köszönöm, hogy elolvastad a posztot! :)
Mindenkinek örömteli készülődést kívánok!