muti a recepted... megsütöm.

kisült a kalácsom

kisült a kalácsom

feketeerdős-csokis torta

2018. december 16. - mdeszi

Amit most mutatok se nem egyszerű, se nem gyors. Nagyon sok munkafolyamatból áll, sok összetevője van. De ha tényleg megsütöd, nem fogják az emberek elhinni, hogy te csináltad! :)

Iszonyú dekoratív, én most télen fagyasztott gyümölccsel csináltam de nyáron simán lehet friss gyümölcsből. És persze a gyümölcs is variálható benne.

Lehet, hogy nem karácsonyra való, mert akkor nincs idő ilyen sok pepecselésre, de nekem annyira megtetszett a recept, hogy mindenképp meg akartam mutatni nektek.

Ami még speciális benne, hogy van 2 különleges összetevője. Azért használtam őket mégis, mert egy teljesen hagyományos élelmiszerboltban meg tudtam őket vásárolni. Az egyik az agar-agar, a másik pedig a sanapart. Az agar-agar olyasmi, mint a zselatin, a sanapart pedig a habfixáló alternatívája. Rákerestem a neten, Magyarországon szerintem bio-boltokban lehet őket kapni illetve nagy hiperek bio részlegén is biztos. 

Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű, kerek tortaformához:

Piskóta hozzávalói: 20181202_130914-01.jpeg

2 tojás

100 g cukor

0,5 teáskanál vaníliakivonat

40 ml forró kávé (vagy tej)

40 g étcsoki

20 g vaj

80 g liszt

20 g kakaó

Krém hozzávalói:

500 g túró

500 g habtejszín

2 teáskanál sanapart

100 g porcukor

1 teáskanál vaníliakivonat

Gyümölcszselé hozzávalói:

200 g gyümölcs (fagyasztott vagy friss)

100 ml víz

8 g agaragar

Gyümölcskrém:20181214_212901-01.jpeg

100 g gyümölcs (fagyasztott vagy friss)

50 ml víz

12 g agaragar

Csokikrém hozzávalói:

70 g étcsoki

50 ml víz

12 g agaragar

Világos krém hozzávalói:

50 g víz

12 g agaragar

Díszítés:

50 g gyümölcs (friss vagy fagyasztott)

75 g krémsajt

50 g habtejszín

20 g porcukor

3 teáskanél sanapart

Elkészítés:

1. Először is megsütjük a piskótatésztát. Kapcsold be a sütőt 170 fokra.

Keverd a tojásokat a cukorral, a sóval és a vaníliakivonattal kb 5-6 percig, amíg jó habos nem lesz. A csokit és a vajat tedd egy külön kis tálkába és öntsd rá a forró kávét vagy tejet. Ha a kávé nem tudná felolvasztani a másik két összetevőt, tedd rá a tűzre és melegítsd egy kis ideig.

Ha elolvadt, keverd bele a csokis keveréket a tojásos masszába. Most szitáld bele a lisztet és a kakaót és keverd az egészet jól el. Töltsd bele a keveréket a tortaformába és süsd kb 25 percig. Ha megvan, vedd ki, vedd le róla a formát és hagyd teljesen kihűlni. A tortaformát mosogasd el, szükség lesz majd még rá a torta betöltésénél.

2. Krém Verd fel a habtejszínt a sanapart-tal habbá. Egy másik tálban keverd össze a túrót a porcukorral majd jöhet bele a tejszínhab. Vegyél ki belőle 400 g-ot a világos réteghez, a maradékot pedig felezd el. (1. és 2 krém)

3. Csokikrém Keverd el a vizet az agaragar-ral és főzd fel őket. (2 percig rotyogjon). A csokit olvaszd fel és keverd el az agaragar-ban. Ebbe most keverj bele az 1. sz. krémből egy-két kanálnyit majd ha már jól keverhető, a teljes 1-es krémet. A piskótát tedd vissza a tortaformába és kend rá a csokikrémet. Mehet a hűtőbe kb 30 percre.

4. Gyümölcskrém Pürésítsd le a gyümölcsöt a vízzel és főzd fel az agaragar-ral. Ha megvan, picit hagyd hűlni majd keverj bele a 2-es masszából 1-2 kanálnyit, és a végén persze a teljes 2-es masszát. Ez a gyümölcsös krém jön majd a csokikrém tetejére, másodikként. Újabb 30 perc hűtő következik.

5. Világos krém Keverd el a vízben az agaragar-t és főzd fel. A korábban, a hűtőbe tett krémmel kell ezt most összekeverni majd a tortára, azaz a gyümölcsös rétegre rákenni. 15 perc hűtő.

6.Gyümölcszselé Pürésítsd le a gyümölcsöt a vízzel és keverd össze az agaragar-ral. Főzd fel. Kicsit hagyd lehűlni majd öntsd rá a tortád tetejére. Most egy nagyobb hangvételű pihenő következik. 3 óra.

7. Díszítés Főzd fel a gyümölcsöt addig, amíg az alatta lévő folyadék majdnem teljesen elfő. Nyomkodd át egy szitán, hogy egy sima gyümölcsös masszát kapj, majd keverd össze a krémsajttal, a habtejszínnel, a porcukorral és a sanapart-tal. Keverd habosra. Egy habzsák segítségével díszítsd meg a tortádat tetszés szerint. Ha szeretnéd, használj a dekorációhoz még egészgyümölcsöt is.

Végre itt a vége! Kész vagyunk.

Jó átvágyat hozzá! 

 A receptet a kedvenc német bloggeremtől, Sally-től lestem.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kisultakalacsom.blog.hu/api/trackback/id/tr2614410244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása