muti a recepted... megsütöm.

kisült a kalácsom

kisült a kalácsom

brownie cheesecake

2017. május 01. - mdeszi

A sajttorta menő dolog. (Ahogy a 4 éves lányom mondaná: cool!) A brownie nem kevésbé.

Elég nagy a valószínűsége, hogy ha a kettőt összekapcsoljuk, jó dolog sül majd ki belőle.

És van itt még valami. Jön az eperszezon, málna, miegymás. Friss gyümölcsöt lehet a tortára pakolni.

Tudom, tudom. Epret és minden egyebet lehet akár télvíz idején is kapni. Ez ugyanis a huszonegyedik század, vagy mi.... de ki a fene akar "Timbuktuból" ideutaztatott málnát enni. Hát én nem, úgyhogy most rávetem magam a cuccra! :)

A képen látható példányok nem jöttek olyan messziről és igencsak feldobták az íz-élményt. Látványnak sem utolsó, nemde?!

Kezdjünk is hozzá, süssünk brownie-s sajttortát!

dsc_0108.JPG

Hozzávalók:

120 g étcsokoládé

120 g vaj

5 tojás

60 ml tej

350 g cukor

100 g liszt

csipet só

500 g krémsajt

125 g tejföl

1 teáskanál vanília kivonat

vaj a forma kikenéséhez, liszt a szóráshoz

gyümölcs a tetejére (eper, málna, stb. bármi, amit szeretsz)

1 pohár habtejszín + egy kevés porcukor (nem kötelező)

 

 

 Kipróbálok egy újfajta receptleírást. 6 részre osztottam az elkészítés folyamatát. Minden etap elé odaírom, hogy mi fog épp abban a részben kelleni. Így hát, ha azt látod, hogy a tojásokat habosra kell keverni a cukorral, nézd meg előtte, hogy abban a munkafolyamatban hány tojást kell felhasználnod. És mindig csak annyit vegyél magad elé. (majd írja már meg valaki, hogy érthető volt-e a dolog... :) )

1. munkafolyamat

ezeket fogod most felhasználni: 120 g csoki, 120 g vaj, 2 tojás, 60 ml tej, 200 g cukor, 100 g liszt, csipet só

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Vízgőz fölött olvaszd össze a csokit és a vajat. Ha megvan, tedd félre egy kicsit. Kézi robotgéppel keverd össze a cukrot a tojásokat és a tejet. Add hozzá a keverékhez a csokis vajat és keverd el benne. Most jön hozzá a liszt és egy csipet só. Keverd az egészet egynemű masszává.

2. munkafolyamat

ezeket fogod most felhasználni: vaj a forma kikenéséhez és liszt a szóráshoz

Öntsd bele a masszát egy csatos tortaformába, egyengesd el a tetejét ha kell és süsd az előmelegített sütőben kb 25-30 percig.

3. munkafolyamat

ezeket fogod most felhasználni: 500 g krémsajt, 150 g cukor, 3 tojás, 125 g tejföl, 1 teáskanál vanília kivonat

Időközben tedd a krémsajtot, a maradék cukrot, a maradék 3 tojást, a tejfölt és a vanília kivonatot egy tálba és keverd jól ki.

4. munkafolyamat

a fent leírt sütési idő leteltével vedd ki a formát a sütőből és csökkentsd a sütő hőfokát 160 fokra. Öntsd rá a tésztarétegre a krémsajtos keveréket. Tedd vissza a formát a sütőbe és süsd még kb 50-55 percig.

5. munkafolyamat

Ha megsült a süti, vedd ki a sütőből. Kicsit hagyd hűlni majd egy éles kést futtass végig a sütőforma belső oldalán. (bár, megjegyzem nem is biztos, hogy kelleni fog. nekem elvált magától a torta a formától) Vedd le a csatos forma oldalsó részét és hagyd teljesen kihűlni. Ha megvan, mehet a hűtőbe úgy kb 4 órára de a legideálisabb talán, ha egy egész éjszakát ott pihen.

6. munkafolyamat

ezeket fogod most felhasználni: 1 pohár habtejszín ill egy kis porcukor

Ez a rész opcionális de...  erősen ajánlott. :)

Verd fel a habtejszínt kemény habbá. A vége felé szórj bele egy kis porcukrot. Oszlasd el ízlés szerint a tortád tetején és válassz hozzá valamilyen gyümölcsöt, amivel megkoronázod.

dsc_0103.JPG

 Jó étvágyat hozzá!

(u.i. felszelelt állapotban nem készült róla kép mert vendégségbe vittük. Vendéglátóink pedig enni szerették volna nem engem nézni, amíg fotózgatom. Úgyhogy, sorry!)

A bejegyzés trackback címe:

https://kisultakalacsom.blog.hu/api/trackback/id/tr5912470125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása