A sajttorta menő dolog. (Ahogy a 4 éves lányom mondaná: cool!) A brownie nem kevésbé.
Elég nagy a valószínűsége, hogy ha a kettőt összekapcsoljuk, jó dolog sül majd ki belőle.
És van itt még valami. Jön az eperszezon, málna, miegymás. Friss gyümölcsöt lehet a tortára pakolni.
Tudom, tudom. Epret és minden egyebet lehet akár télvíz idején is kapni. Ez ugyanis a huszonegyedik század, vagy mi.... de ki a fene akar "Timbuktuból" ideutaztatott málnát enni. Hát én nem, úgyhogy most rávetem magam a cuccra! :)
A képen látható példányok nem jöttek olyan messziről és igencsak feldobták az íz-élményt. Látványnak sem utolsó, nemde?!
Kezdjünk is hozzá, süssünk brownie-s sajttortát!
Hozzávalók:
120 g étcsokoládé
120 g vaj
5 tojás
60 ml tej
350 g cukor
100 g liszt
csipet só
500 g krémsajt
125 g tejföl
1 teáskanál vanília kivonat
vaj a forma kikenéséhez, liszt a szóráshoz
gyümölcs a tetejére (eper, málna, stb. bármi, amit szeretsz)
1 pohár habtejszín + egy kevés porcukor (nem kötelező)
Kipróbálok egy újfajta receptleírást. 6 részre osztottam az elkészítés folyamatát. Minden etap elé odaírom, hogy mi fog épp abban a részben kelleni. Így hát, ha azt látod, hogy a tojásokat habosra kell keverni a cukorral, nézd meg előtte, hogy abban a munkafolyamatban hány tojást kell felhasználnod. És mindig csak annyit vegyél magad elé. (majd írja már meg valaki, hogy érthető volt-e a dolog... :) )
1. munkafolyamat
ezeket fogod most felhasználni: 120 g csoki, 120 g vaj, 2 tojás, 60 ml tej, 200 g cukor, 100 g liszt, csipet só
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Vízgőz fölött olvaszd össze a csokit és a vajat. Ha megvan, tedd félre egy kicsit. Kézi robotgéppel keverd össze a cukrot a tojásokat és a tejet. Add hozzá a keverékhez a csokis vajat és keverd el benne. Most jön hozzá a liszt és egy csipet só. Keverd az egészet egynemű masszává.
2. munkafolyamat
ezeket fogod most felhasználni: vaj a forma kikenéséhez és liszt a szóráshoz
Öntsd bele a masszát egy csatos tortaformába, egyengesd el a tetejét ha kell és süsd az előmelegített sütőben kb 25-30 percig.
3. munkafolyamat
ezeket fogod most felhasználni: 500 g krémsajt, 150 g cukor, 3 tojás, 125 g tejföl, 1 teáskanál vanília kivonat
Időközben tedd a krémsajtot, a maradék cukrot, a maradék 3 tojást, a tejfölt és a vanília kivonatot egy tálba és keverd jól ki.
4. munkafolyamat
a fent leírt sütési idő leteltével vedd ki a formát a sütőből és csökkentsd a sütő hőfokát 160 fokra. Öntsd rá a tésztarétegre a krémsajtos keveréket. Tedd vissza a formát a sütőbe és süsd még kb 50-55 percig.
5. munkafolyamat
Ha megsült a süti, vedd ki a sütőből. Kicsit hagyd hűlni majd egy éles kést futtass végig a sütőforma belső oldalán. (bár, megjegyzem nem is biztos, hogy kelleni fog. nekem elvált magától a torta a formától) Vedd le a csatos forma oldalsó részét és hagyd teljesen kihűlni. Ha megvan, mehet a hűtőbe úgy kb 4 órára de a legideálisabb talán, ha egy egész éjszakát ott pihen.
6. munkafolyamat
ezeket fogod most felhasználni: 1 pohár habtejszín ill egy kis porcukor
Ez a rész opcionális de... erősen ajánlott. :)
Verd fel a habtejszínt kemény habbá. A vége felé szórj bele egy kis porcukrot. Oszlasd el ízlés szerint a tortád tetején és válassz hozzá valamilyen gyümölcsöt, amivel megkoronázod.
Jó étvágyat hozzá!
(u.i. felszelelt állapotban nem készült róla kép mert vendégségbe vittük. Vendéglátóink pedig enni szerették volna nem engem nézni, amíg fotózgatom. Úgyhogy, sorry!)